Românii se vor confrunta cu o serie de taxe noi și modificări fiscale majore, potrivit Programului de guvernare.
Într-o țară în care îți alegi singur operatorul de telefonie, medicul de familie, dentistul, religia și meșterul de pe OLX, de ce să nu-ți alegi și taxele?
„Sectorul privat operează sub presiuni semnificative cauzate de impredictibilitate și sarcini administrative. Discuțiile actuale (…) alimentează și mai mult gradul de instabilitate și blocaj economic!”, spun 11 organizații ale mediului de afaceri.
România trebuie să urgenteze reforma fiscală ca să depună până la sfârșitul lunii iulie cererea de plată numărul 4 din PNRR, pentru a nu risca pierderea a 5,7 miliarde de euro. Până în prezent, gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de doar 9,4%.
Piețele au reacționat pozitiv după câștigarea alegerilor prezidențiale de către pro-europeanul Nicușor Dan: Bursa de la București a deschis pe verde ședința de luni, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,26%, iar leul s-a apreciat semnificativ.
BNR a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. În același timp, Banca Națională avertizează asupra riscurilor economice: „Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern”.
România se confruntă cu o situație dificilă în condițiile unui deficit în creștere și riscă o aterizare economică foarte dură, în cazul în care instabilitatea politică continuă. „Situația financiară nu e deloc ușoară”, spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.