Economie

Alegeri cu miză uriașă: Economia României, în pericol dacă câștigă un candidat suveranist

România riscă efecte economice substanțiale: investițiile și fondurile UE ar putea fi amenințate dacă câștigă un candidat suveranist.

Alegeri cu miză uriașă: Economia României, în pericol dacă câștigă un candidat suveranist|Foto: monitorulcj.ro Alegeri cu miză uriașă: Economia României, în pericol dacă câștigă un candidat suveranist|Foto: monitorulcj.ro

 

 


În cazul în care alegerile prezidențiale, turul II, vor fi câștigat de un candidat izolaționist, România se poate confrunta cu un impact economic „negativ”. 

Risc de colaps economic?

„Rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică va avea consecințe economice nefavorabile deja pe termen scurt”, avertizează economiștii UBB din cadrul proiectului Romanian Economic Monitor, potrivit economedia.ro


CITEȘTE ȘI: 
Alegerile prezidențiale, impact pe piața monetară. Leul pierde teren în fața principalelor valute.

„După cum se conturează turul doi, devine însă tot mai clar că se va forma probabil un nou guvern — o schimbare care aduce din nou incertitudini într-un context în care gestiunea deficitului bugetar nu mai suportă amânări sau instabilitate”, potrivit analizei economiștilor de la Facultatea de Studii Economice și Gestiune a Afacerilor (FSEGA) UBB.

Deficitul bugetar uriaș, precum și reformele fiscale amânate reprezintă probleme serioase pentru economia românească, accentuate de schimbările de pe scena politică. 


CITEȘTE ȘI: 
Evoluție economică sub așteptări și avans de doar 1,5% din PIB pentru 2025. Analiza UBB.

După cum semnalează economiștii UBB, câtșigarea alegerilor prezidențiale din 18 mai de un candidat izolaționist comportă riscuri iminente pentru statul român: atât din punct de vedere al investițiilor, cât și în ceea ce privește o potențială redresare economică pe termen lung. 

„Dacă turul doi va fi câștigat de candidatul suveranist-extremist, perspectivele economice pe termen mediu și lung devin la rândul lor foarte negative, cu riscuri semnificative pentru poziția României în cadrul UE și pentru sustenabilitatea dezvoltării economice a țării“, transmit economiștii clujeni, potrivit sursei citate. 


România riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor

Economia României riscă să ajungă în categoria „junk”. Ratingul „junk” înseamnă că țara respectivă nu mai este recomandată investitorilor.

CITEȘTE ȘI: 
Economia României riscă să ajungă în categoria „junk”

Pentru a evita ratingul „junk”, România are nevoie de o nouă reformă fiscală.


La finalul lunii trecute, Banca Mondială a redus prognoza de creștere pentru economia României în 2025 la 1,2%. 

Raportul Băncii Mondiale vine după ce și FMI a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economică a României pentru acest an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România riscă o retrogradare în categoria țărilor nerecomandate investițiilor. Moneda euro va depăși pragul de 5 lei pe fondul estimărilor de depreciere a leului.

Bursa de la București a deschis pe roșu după primul tur al alegerilor prezidențiale

Banca Mondială a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2025

Cum explică ministrul Finanțelor creșterea deficitului bugetar. A urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025.

abonare newsletter