Consiliul miniștrilor de Finanțe din UE (ECOFIN) a decis, vineri, că România nu a luat măsuri eficiente privind corectarea deficitului bugetar. Această decizie deschide calea pentru noi posibile măsuri dacă țara nu adoptă acțiuni rapide pentru a reduce dezechilibrele.
Specialiștii se așteaptă la un avans modest al economiei în acest an și avertizează asupra riscurilor recesioniste. În plus, euro poate creşte până la 5,17 lei în următoarele 12 luni.
România trebuie să aplice un pachet de măsuri „anevoioase, dar realiste” pentru redresarea economică a țării și reducerea deficitului bugetar. Cinci măsuri fiscale propuse de economiștii clujeni.
BNR a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. În același timp, Banca Națională avertizează asupra riscurilor economice: „Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern”.
În condițiile unui deficit bugetar uriaș, președintele interimar Ilie Bolojan nu exclude psibilitatea ca viitorul guvern să fie nevoit să apeleze la unele creșteri de taxe și impozite.
România continuă să importe masiv, în timp ce exportă cu mult mai puține mărfuri. Deficitul comercial se adâncește, astfel că doar în primul trimestru creșterea a fost de peste 26%.
România se confruntă cu o situație dificilă în condițiile unui deficit în creștere și riscă o aterizare economică foarte dură, în cazul în care instabilitatea politică continuă. „Situația financiară nu e deloc ușoară”, spune ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.