Economie

20.000 de străini la Cluj. Numărul angajaților din alte țări a crescut de peste 10 ori în ultimii 4 ani

În ultimii patru ani, mii de străini au luat cu asalt piața muncii din Cluj.

Piața muncii din Cluj, interes crescut pentru cetățenii străini/captură foto: Inspectoratul General pentru Imigrări Piața muncii din Cluj, interes crescut pentru cetățenii străini/captură foto: Inspectoratul General pentru Imigrări

 

 


Clujul continuă să atragă studenți în baza infrastructurii universitare dezvoltate, dar și piața muncii de aici pare să suscite tot mai mult interesul cetățenilor străini.

 


Potrivit ultimelor date publicate de Serviciul pentru Imigrări Cluj, în prezent la nivelul județului Cluj se află aproximativ 20.000 cetățeni străini.

Dacă în 2018 erau emise 320 de avize de muncă în Cluj, în prezent numărul acestora a crescut de peste 10 ori. 


Astfel, doar în 2022 Serviciul de Imigrări Cluj a emis 4.300 de avize de muncă pentru cetățeni străini, dintr-un număr total de aproximativ 5000 cereri, potrivit raportului prezentat de inspectorul principal de poliție Adrian Ciprian Tămaș, șeful structurii Serviciului pentru Imigrări Cluj.

„În ceea ce privește permisele de prelungire a dreptului de ședere, numărul acestora s-a ridicat la aproximativ 4400 permise. 


Marea majoritate a permiselor au fost emise pentru cetățenii străini care se află în România în scop de muncă dar și permise pentru studenții străini aflați la studii aici”, au arătat reprezentanții Serviciului Imigrări în raport.

Doar în luna ianuarie a acestui an, Serviciul de Imigrări Cluj a preluat peste 700 de cereri pentru dreptul de ședere.


Muncitorii străini și criza forței de muncă din România

Muncitorii străini par să reprezinte soluția găsită de guvernanți la criza forței de muncă din România.

În 2022, Inspectoratul General pentru Imigrări a putut acorda permise de muncă pentru 100 000 de muncitori străini, cam cât a atras România în perioada 2010 – 2021, adică pe parcursul a 11 ani. 

Spre exemplu, în primele nouă luni ale anului trecut, în perioada ianuarie – septembrie 2022, au fost 78.402 de contracte de muncă active înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spațiului Economic European, respectiv ai Confederației Elvețiene.

Astfel, în decembrie anul trecut, Ministerul Muncii informa aprobarea de către Guvern a contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă pentru anul 2023.

„Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023, număr similar celui din acest an”, semnala Ministerul Muncii în decembrie 2022. 

Decizia Executivului a avut în vedere acoperirea deficitului de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor - în România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, potrivit Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii - în restaurante, protecție și pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerț etc., având în vedere că acesta nu poate fi acoperit de lucrătorii români, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale, potrivit autorităților române. 

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și poate fi suplimentat, tot prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ.

CITEȘTE ȘI:

Tendințe pe piața muncii în noul an. Angajați cu două joburi, munca hibrid și muncitori străini

Muncitori români, păcăliți în Norvegia. ITM Cluj avertizează: „Au rămas cu datorii de sute de mii de euro. Să nu cădeți victime!”

2022 a fost cel mai bun an pe piața muncii. 39% dintre angajați și candidați primesc cel puțin o ofertă nouă pentru locul de muncă

Ultimele Stiri
abonare newsletter