Economie

Muncitori români, păcăliți în Norvegia. ITM Cluj avertizează: „Au rămas cu datorii de sute de mii de euro. Să nu cădeți victime!”

Inspectoratul de Muncă îi avertizează pe clujenii care vor să muncească în Norvegia. Mai mulți muncitori români au fost păcăliți de patroni în străinătate, care erau tot români.

Muncitorii români au fost păcăliți de angajatori în Norvegia / Foto: depositphotos.com Muncitorii români au fost păcăliți de angajatori în Norvegia / Foto: depositphotos.com

 

 


Pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei, Inspectoratul de Muncă le transmite un avertisment clujenilor.

 


Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo a rezultat că cetățeni români, aflați la  muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înșelătorii financiare, practicate de alți români:

„Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor, au accesat credite foarte mari,  la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile şi creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.


Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei. «Facilitatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian si token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului”, a transmis Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Firmă din Cluj, amendată cu 45.000 lei pentru munca „la negru”. Doi străini din Camerun, obligați să plece din România

Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața muncii. Românii cu vârste de peste 45 de ani se simt discriminați la angajări

Ultimele Stiri
abonare newsletter