Administrație
Centura metropolitană, deschisă circulației pe sectoare. Boc: „Tehnic, evident, este posbil”. Drumurile de legătură, realizate de Primărie, ajung în vară pe masa Consiliului Local.
Primăria va realiza șase drumuri de legătură parte a centurii metropolitane, iar proiectul tehnic pentru investiția de 100 de milioane de euro ajunge în vară în Consiliul Local. De altfel, centura ar putea fi deschisă circulației pe sectoare.

CITEȘTE ȘI:
A fost semnat contractul pentru lotul doi al centurii metropolitane Cluj. Boc: „Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Cluj”
„Finanțarea pentru realizarea centurii Cluj este în proporție covârșitoare din fonduri europne, cu o contribușie de la bugetul de stat”, spune primarul Clujului, Emil Boc.
Primăria va investi 100 de milioane de euro pentru drumurile de legătură
Contractul de proiectare și execuție vizează tronsoanele 2 și 3 ale Centurii metropolitane - 23 km lungime centură și 16,9 km drumuri de legătură.
După cum a explicat Emil Boc, administrația locală va realiza șase drumuri de legătură, iar una dintre cele mai importante conexiuni va fi realizată în zona Edgar Quinet.
Investiția este de aproape 100 de milioane de euro.
„Șase noduri de legătură din acest proiect sunt realizate de Primăria Cluj-Napoca. Noi avem o investiție de aproape 100 de milioane de euro pentru drumurile de legătură, cum este cazul zonei Edgar Quinet, acesta fiind cel mai important drum de legătură ce va fi realizat de administrația din Cluj.
În perioada iunie – iulie, suntem pregătiți să intrăm cu studiile tehnice în Consiliul Local, pentru aprobare și realizarea acestor conexiuni. Este o investiție făcută din banii noștri și ține de Primărie.
Iar investiția de 1,1 miliarde de euro revine Ministerului Transporturilor ca finanțare, prin fonduri atrase de la Uniunea Europeană.
În plus, cred că este prima centură din România care are peste 30 de kilometri de piste de biciclete, aspect prin care promovăm dimensiuna verde, nepoluantă a Clujului”, a declarat, marți, primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio locale.
Potrivit lui Emil Boc, în prezent, proiectul centurii metropolitane dispune de toate sursele de finanțare necesare pentru a fi realizat.
„Dacă nu am fi avut finanțarea asigurată, nu puteam semna contractul de proiectare și execuție”, a explicat edilul Clujului.
Tronsonul doi, deschis circulației pe sectoare. Boc: Este posibil
De altfel, Emil Boc nu a exclus ideea ca sectorul doi al centurii metropolitane să fie dat în folosință pe secțiuni, însă o asemenea abordare a proiectului revine specialiștilor în domeniu.
„Toate la timpul lor, le vom explica și le vom face cunoscute. Tehnic, evident, acest lucru este posibil. Spre deosebire de metrou, unde «cârtițele» vor executa săpături continue pentru metrou, aici unele sectoare pot fi date în folosință. Dar aceste lucruri le vom preciza împreună cu proiectanții și cu constructorul, ulterior. Dar teoretic, da, este posbil”, a adăugat edilul Emil Boc.
Tronsonul 2 începe în zona nodului 5 - Florești și are o lungime de 9,6 km iar tronsonul 3 începe la nodul 10 - în Feleac în zona intersecției cu DN1 / Calea Turzii și are o lungime de 14km.
Segmentul doi al centurii Clujului include 14 noduri rutiere, plus:
*5 tuneluri (în zona Făget și Pădurea Hoia);
*95 de structuri rutiere: pasaje, poduri, viaducte, bretele, sensuri giratorii suspendate;
*30 km de piste de biciclete;
*centru de întreținere și coordonare; spațiu de servicii cu parcări pentru vehicule grele și autoturisme;
*2 parcări de scurtă durată cu dotări moderne.
Contract, finanțat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (fonduri alocate prin Programul Transport 2021-2027), este semnat între Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asocierea DIMEX-2000 COMPANY (Leader), HYDROSTROY AD (Asociat), INTEGRAL INZENJERING A.D. LAKTASI.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: