Administrație

Centura metropolitană a Clujului merge mai departe! A fost depusă o ofertă pentru tronsonul al doilea

Licitația pentru realizarea tronsonului doi al centurii metropolitane Cluj merge mai departe, după înregistrarea unei oferte pentru contractul de peste 3,5 miliarde de lei.

Centura metropolitană Cluj - ofertă depusă pentru tronsonul doi/Foto: Emil Boc Facebook.com Centura metropolitană Cluj - ofertă depusă pentru tronsonul doi/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Proiectul centurii metropolitane Cluj, pe cele două segmente – tronosnul 1 și tronsonul 2, înregistrează progrese după câteva licitații succesive prelungite. 

 


Astfel, Primăria Cluj-Napoca a anunțat depunerea unei oferte pentru cel de-al doilea tronson al centurii ocolitoare. 

 


„Cluj-Napoca: Veste bună pentru centura metropolitană a Clujului. Avem un ofertant la licitația pentru realizarea Centurii. 

Azi s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru realizarea Centurii Metropolitane a Clujului, tronsonul 2, în valoare de 3.525.487.694,39 lei fără TVA, valoare de licitație”, a anunțat primarul Clujului Emil Boc. 


Oferta pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane Cluj a fost depusă de Asocierierea CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden.

Centura metropolitană, un proiect așteptat de clujeni 

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului este așteptat de clujeni de ani de zile. Dacă în cazul primului tronson al centurii ocolitoare, licitația a fost adjudecată, iar primele lucrări ar putea începe spre finalul anului viitor, în cazul celui de-al doilea segment (de la intrarea în Cluj până la conectarea B-dului Muncii) trebuie concretizate o serie de proceduri birocratice. 


Acum, după depunerea ofertei din cadrul licitației, urmează o perioadă de evaluare tehnică și financiară, care are un termen maxim de 90 de zile. Astfel, abia la începutul lui martie 2024, proiectul centurii metropolitane, tronsonul doi, ar putea merge mai departe, după clarificarea procedurilor administrative.

Oricum, segmentul de lucrări este unul complicat, iar înainte de începerea lucrărilor efective trebuie realizată și procedura exproprierilor de teren. 

„Pentru tronsonul doi trebuie făcută proiectarea, adică trebuie emisă autorizația de construcție și exproprierile făcute. Pentru că proiectarea dacă este făcută, partea de exproprieri nu este făcută. Numai după ce se finalizează licitația se trece la exproprieri. Deci, se va putea lucra pe primul tronson anul viitor, pe tronsonul doi numai după aceea”, declara Emil Boc la finalul lunii octombrie. 

Etapele realizării centurii metropolitane a Clujului

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost licitat în două etape, pe două tronsoane. Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane, în valoare de 22,4 milioane de euro, a fost semnat la începutul lunii august

Este vorba despre tronsonul care are ca menire principală asigurarea conectivității pentru Spitalul Regional de Urgență. Practic se va extinde la 6 benzi de circulație zona DN1 Cluj-Florești până la Spitalul Regional de Urgență - câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor.  De asemenea, se vor amenaja piste de biciclete pentru încurajarea utilizării mijloacelor de comun alternative la mașină - fiind create astfel culoare de mobilitate alternativă, parte integrantă a viziunii pe termen lung pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană.

Licitația pentru realizarea lotului 1 a fost adjudecată la finalul lunii iunie în favoarea asocierii de firme SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA, contract în valoare de 94 milioane de lei. 

Potrivit edilului Emil Boc, primul segment al centurii ocolitoare Cluj va fi deschis circulației înainte de finalizarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, pentru a asigura accesul pacienților.

În iulie 2023, Primăria deschidea licitația pentru realizarea celui de-al doilea tronson al centurii metropolitane. Termenul inițial pentru depunerea ofertelor, stabilit pentru 25 septembrie 2023, a fost prelungit în câteva rânduri, până în 31 octombrie, ulterior până în 7 noiembrie, iar ultima dată termenul a fost extins până în 20 noiembrie. Tergiversările în cazul acestui proiect au fost motivate de solicitările ofertanților pentru detalii suplimentare.

Anterior licitării tronsonului doi al centurii ocolitoare Cluj, proiectul a fost restructurat, astfel încât cele două segmente (tronsoanele 2 și 3 ale centurii) au fost comasate într-un singur tronson 2, iar valoarea proiectului a fost majorată. 

Dacă inițial costurile erau estimate la 998.547.953,25 euro, după alocarea suplimentară de fonduri, contractul a fost majorat cu 147 milioane de euro. 

Centura metropolitană a Clujului are o importanță majoră pentru decongestionarea traficului și pentru dezvoltarea economică a Clujului.

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri. Valoarea actualizată a investiției este de peste 1,1 miliarde de euro (1.145.879.685,65 euro).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Din 2024 se va lucra la centura metropolitană, dar doar pe primul lot. Emil Boc: „La tronsonul 2 trebuie făcute exproprierile”

Un nou tronson al centurii metropolitane, în licitație publică. Valoarea proiectului este de peste 800 de milioane de euro

S-a semnat contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane! O să fie construit și un pasaj pietonal subteran în zona Metro

A treia oară e cu noroc. A fost prelungit termenul pentru licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane

Ultimele Stiri
abonare newsletter