Administrație

Cum va afecta PUG-ul Ciurilei Pădurea Făget? „Nu vrem să fim Florești sau Borhanci, construcții fără utilități”

Locuitorii din Ciurila susțin că nu vor să ajungă în situația Floreștiului sau a cartierului Borhanci unde zonele locuite și construite s-au extins înaintea utilităților.

Comuna Ciurila văzută de sus. Foto: Parohia Ortodoxa Ciurila Cluj Comuna Ciurila văzută de sus. Foto: Parohia Ortodoxa Ciurila Cluj

 

Societatea civilă susține că Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Ciurila conține modificări „controversate”. O dezbatere despre versiunea finală a PUG-ului comunei Ciurila are loc vineri, de la ora 14:30, la Căminul Cultural din satul Sălicea.


CITEȘTE ȘI: Alin Tișe: „Nu se fac blocuri în Ciurila, se păstrează specificul local”

„După multe insistențe și petiții care cer îndeosebi protejarea pădurii arie naturală protejată sit Natura 2000 Făgetul Clujului - Valea Morii și a pășunilor din sudul acestuia, societatea civilă a obținut o victorie importantă prin organizarea acestei dezbateri înainte de aprobarea finală a acestui act normativ care aduce câteva modificări controversate: extinde intravilanul cu sute de hectare, până la limita ariei protejate, fără să se țină cont de habitatele protejate care există acolo; reintroduce nodul rutier la A3 care va fi descărcat pe drumurile comunei, pe DJ107R, care străbate Făgetul mărind poluarea și impactul asupra pădurii; prevede un parc industrial / zonă de activități economice terțiare de dimensiuni foarte mari, echivalentul unui sat traditional - 38.5 ha în zona verde a lacurilor de la Ciurila; aduce ca prioritate dezvoltarea pășunii publice a Sălicei prin proiecte de tipul aqua parc, teren de golf și alte facilități de acest gen”, spune Alina Chiriac o localnică activistă.

Ea susține că Pădurea Făget și pășunile zone verzi din jur „se află sub presiunea construcțiilor, deseori ilegale, din toate părțile”.


Fără utilități la 10 km de Cluj-Napoca

Locuitorii comunei Ciurila se declară îngrijorați de mărirea imensă a intravilanului, fără extinderea realistă a utilităților. 

CITEȘTE ȘI: Apar nemulțumirile. Oamenii din Sălicea și Ciurila nu vor autostradă care le va secționa satele

„Deși s-a cerut implementarea de proiecte de utilități pentru locuitorii actuali, autoritățile și proiectanții insistă pe mărirea intravilanului în zone în care nu sunt aceste utilități, ceea ce va pune o presiune foarte mare pe investițiile necesare, va crea conflicte de prioritate între zone. Asta în timp ce comuna nu are canalizare și trotuare. La 10 kilometri de Cluj Napoca. Pe lângă presiunea intravilanului extins va exista presiunea traficului, care va crește exponențial și prin descărcarea unui nod al autostrăzii A3 spre Cluj Napoca”, mai arată localnicii.


Arhitecta Iulia Hurducaș spune că Ciurila „are mai degrabă un potențial de recreere și turistic, decât unul de producție industrială”.

„Și în prezent, în ea co-există locuirea, cu mica producție agricolă, și funcțiuni turistice la lacurile din Ciurila. Ea oferă acum pre-condițiile unei locuiri aproape de natură, și mulți clujeni au optat pentru o casă în comună, cu precădere în localitatea Sălicea, care este cea mai apropiată de Cluj. Dar acest potențial se va degrada dacă se va construi o zonă mono-funcțională, acel parc industrial / zonă de servicii în imediata vecinătate a lacurilor de la Ciurila, iar viața în satele din comună, inclusiv Sălicea, va fi puternic afectată de aglomerarea traficului pe drumul județean care trece prin comună, dacă se va construi acel nod de legătură la autostradă. Acest plan urbanistic a fost în consultare și la nivel județean, el nu trebuie privit în izolare. Or, dacă ne gândim la întreaga zonă metropolitană Cluj, care include și comuna Ciurila, putem să ne gândim la o rețea de spații verzi interconectate între ele, care să fie gândită pornind de la rețeaua de Ariile Naturale Protejate care există deja, cum este Făgetul Clujului, și să cuprindă viitoarele Arii Naturale Protejate, cum va fi Pădurea Hoia, și acele arii care în prezent au studii științifice de documentare pentru a fi declarate Arii Naturale Protejate, dar cărora le lipsește voința politică, cum sunt Pășunile Peanei și Sălicei, în imediata vecinătate a Ariei Naturale Protejate Făgetul Clujului", a spus Hurducaș.


Primăria Ciurila

„Cele mai multe obiecții ale localnicilor la proiectul de reactualizare PUG Ciurila sunt legate de extinderea masivă a suprafețelor de intravilan construibil peste zone naturale (chiar forestiere) - 586 ha intravilan nou prevăzut, de calitatea locuirii (densitatea caselor), de infrastructura rutieră și de locuire (apă, canalizare, rețea electrică), de protecția mediului natural al zonei. Actualul PUG Ciurila este din 2005, nevoia de actualizare fiind de necontestat, întrucât realitatea acestei zone metropolitane s-a schimbat mult, așadar necesită o atenție deosebită pentru a evolua în mod sustenabil și uman. Și mai ales pentru a se evita greșelile făcute în alte zone metropolitane în fază de dezvoltare intensive”.

CITEȘTE ȘI:

Bărbatul găsit vineri în pădurea Ciurila este un medic din Mediaș. Victima a fost dată dispărută în urma cu 2 săptămâni

Cadavru în stare de putrefacție, descoperit lângă Ciurila! O tânără l-a găsit în pădure

Incendiu de vegetație în Ciurila. Un bătrân de 73 de ani a suferit arsuri, iar 20 de hectare au fost cuprinse de flăcări

Ultimele Stiri
abonare newsletter