Administrație

Emil Boc: „Din ianuarie 2023, nu se mai ridică gunoiele din stradă”

Primarul Emil Boc a explicat ce înseamnă pentru municipiul Cluj-Napoca faptul că forul județean nu va finaliza licitația pentru ridicarea și transportul gunoaielor la Centrul de Deșeuri.

 

Consiliul Județean Cluj pare că nu va finaliza la timp licitația pentru colectarea și transportul deșeurilor din mediul urban și rural până la Centrul de Deșeuri. Dacă până acum primarilor le-a fost interzis să delege gestiunea serviciilor de salubrizare, de mâine, aceștia vor avea undă verde pentru încheierea de noi contracte pentru a nu rămâne cu gunoaiele în stradă.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Consilierii locali, reuniți luni în ședință extraordinară, au aprobat pregătirea unei noi licitații pentru salubritarea menajeră, în cazul în care licitația organizată de Consiliul Județean nu va fi atribuită la timp.

Emil Boc a explicat consilierilor că pregătește „rapid” demersurile „în vederea organizării procedurilor legale de acoperire a părții care ține de salubrizarea menajeră în cazul în care ADI EcoMetropolitan nu finalizează la timp licitația pentru operatorul de salubritate menajeră”.


Edilul Clujului a explicat că din ianuarie 2023 nu va mai avea bază legală pentru a ridicat gunoiul de la populație.

„Pregătirea licitației în cazul în care, a unei licitații subsecvente, în cazul în care ADI EcoMetropolitan nu termină la timp licitația. Ce înseamnă la timp? Noi avem contract încă în vigoare până în octombrie 2022. Se mai poate prelungi încă 3 luni, până în ianuarie 2023. Apoi, noi nu mai avem niciun cadru legal să mai ridicăm un gunoi din stradă. Din acel moment sau cât mai repede cu putință, ar trebui să intre noua licitație făcută de EcoMetropolita. Nu știm dacă vor fi contestații, nu știm cât vor dura aceste contestații, nu putem sta să jucăm la ruletă rusească soarta gunoaielor din Cluj-Napoca pentru că se termină sau nu la timp contestațiile din instanța de judecată. Prin această hotărâre, noi permitem organizarea unei proceduri care să ne dea dreptul să organizăm o procedură de licitație doar până la momentul în care se finalizează licitația nouă. Termenul maximal e 10 ianuarie 2023, nu mai avem acoperire legală după. Suflăm în iaurt sau mai bine spus suntem atenți, precauți, să nu ajungem într-o situație de criză a gunoaielor așa cum a fost în 2015. Noi ne exprimăm speranța că EcoMetropolitan va termina la timp licitația și operatorul va fi desemnat pentru Cluj-Napoca și Huedin”, a explicat Boc.


Consilierul local USR Radu Boloveschi i-a cerut primarului să dea un termen concret până la care se va rezolva problema gunoiului în Cluj.

„Am ridicat și în ședința trecută discuția despre colectarea selectivă și problema Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, dar pun o întrebare simplă pentru că toți clujenii sunt afectați, când va fi rezolvată, și asta este pentru domnul Boc, epopeea colectării selective în Cluj-Napoca? Dați-ne vă rog frumos un termen asumat de administrația PNL pentru că EcoMetropolitan la nivel județean este tot PNL. Când se va realiza această problemă”, a spus Boloveschi.


„Licitația este în curs, la momentul finalizării ei, după parcurgerea procedurilor legale am să vă comunicat informația”, a răspuns Boc.

„Deci nu ne puteți da termen”, a plusat consilierul USR.


„Dacă dumneavoastră puteți da termen în locul instanțelor și procedurilor care analizează eventualele contestații...”, a încheiat Boc discuția.

CITEȘTE ȘI:

USR Cluj nu se lasă. Îl reclamă pe Tișe la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. „Președinte arogant, bădăran, spectacol grotest”

Alin Tișe, război pe față cu USR. „Autiști administrativ, ne luați de fraieri, vorbiți prostii”

Gunoaie neridicate? Până se dezmeticește CJ, multe contracte de salubritate expiră și nu pot fi prelungite. Inclusiv în Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter