Timp Liber

Zahărul – un pericol alimentar pentru copii și adulți. Creează dependență și crește riscurile de îmbolnăvire

Deși este foarte gustos, zahărul nu reprezintă un aliment indispensabil sănătății organismului.

Zahărul – un pericol alimentar pentru copii și adulți. FOTO: Pixabay Zahărul – un pericol alimentar pentru copii și adulți. FOTO: Pixabay

 

În urma investigațiilor și a studiilor clinice, s-au constatat efectele dăunătoare pe care le are consumul de zahăr asupra sănătății. Totodată, cercetările au arătat că efectele adverse nu au apărut în cazul consumului de zahăr natural prezent în fructe, legume, etc. Astfel, specialiștii recomandă reducerea consumului de zahăr adăugat sau chiar eliminarea sa  din alimentație. 

 


Ce este zahărul?

Zahărul face parte din categoria carbohidraților, furnizând calorii și energie organismului. El se găsește în mod natural în fructe, legume, cereale, lapte și unele semințe, dar și în mod adăugat. Zahărul adăugat este extras din sursa originală(sfeclă sau trestie de zahăr) și introdus într-un alt aliment pentru a-i îmbunătăți gustul și a-l conserva. Acesta poate fi regăsit în alimente precum produsele de patiserie și panificațe, băuturile carbogazoase și ketchup-ul. 

Câte tipuri de zahăr există?

Cuvântul „zahăr” este un termen general care desemnează mai multe substanțe dulci, cu structuri chimice și surse diferite. Astfel, din punctul de vedere al compoziției chimice, zaharidele se împart în: monozaharide, dizaharide, oligozaharide, polizaharide. 


Exemple de zaharuri: glucoza, fructoza, gelactoza, zaharoza și maltoza.

Cât zahăr ar trebui să consumi zilnic?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de zaharuri de 10% din aportul zilnic total de energie. Pentru a respecta această doză, trebuie să știm că cel mai mult zahăr adăugat provine din: băuturi energizante, deserturi, gustări pe bază de cereale, sucuri și bomboane. 


Simptomele dependenței de zahăr:

  • Dorința irezistibilă de a consuma ceva dulce 
  • Porniri compulsive 
  • Consumul constant 
  • Toleranța ridicată la cantități foarte mari de zahăr

Pericolele consumului de zahăr:

  • Creșterea în greutate ( în special a grăsimii abdominale)
  • Creșterea trigliceridelor 
  • Riscul de diabet tip 2, dar și de boli cardio-vasculare și neurodegenerative (demența)

Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate! Consumul acesteia poate duce la cancer și trebuie evitat

Ultimele Stiri
abonare newsletter