Timp Liber

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate! Consumul acesteia poate duce la cancer și trebuie evitat

Mâncarea arsă este un coșmar pentru orice bucătar sau pasionat de gătit. Cu toate acestea, oricât de priceput ai fi, se poate întâmpla oricui.

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate. FOTO: Depositphotos.com Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Din cauza timpului pierdut și a resurselor folosite, mulți oameni ajung să consume mâncare arsă în loc să o arunce. Pe lângă faptul că aspectul, gustul și textura nu mai sunt bune, trebuie să ții cont de efectul pe care îl are consumul de alimente arse asupra sănătății. 

 


Chiar dacă sunt consumate în cantitate mică, alimentele arse sunt dăunătoare organismului, din cauza acrilamidei, o substanță posibil cancerigenă. 

Acrilamida este o substanță oxidantă, mutagenă și neurotoxică, ce rezultă din degradarea amidonului sau a altor poliglucide la temperaturi de peste 120°. Ea se formează cu precădere în alimentele pe bază de plante preparate prin prăjire și coacere (cartofi, cereale, cafea, pâine, biscuiți, produse de patiserie etc.). În cazul lactatelor, peștelui și diferitelor tipuri de carne, acrilamida se formează în cantități foarte mici. 


Acrilamida apare indiferent dacă alimentele sunt gătite acasă, în restaurante sau sunt realizate comercial. Astfel, pentru a avea un stil de viață sănătos, specialiștii au împărtășit câteva sfaturi prin care să reducem cantitatea de acrilamidă din alimentație. 

Cum reducem riscurile la care ne supunem prin consumul de Acrilamidă?

Pregătirea atentă a hranei 

Prăjirea alimentelor provoacă o cantitate mai mare de acrilamidă. Gătiți cartofii prăjiți până ajung la o culoare galben-aurie și pâinea până ajunge la o culoare maro deschis. Zonele maro închis sau chiar negre trebuie evitate. De asemenea, este recomandată fierberea alimentelor, și nu prăjirea lor. 


Depozitarea corectă a aliementelor 

Cartofii nu ar trebui depozitați prea mult timp în frigider, deoarece nivelul de zahăr din aceștia va crește, producând o cantitate  mai mare de acrilamidă atunci când vor fi gătiți. Depozitați cartofii într-un loc răcoros și ferit de lumină. (dulap/cămară)

Răbdare și atenție la timpul de gătire

Acordați atenție mai ales produselor de patiserie, pentru care timpul și temperatura de coacere trebuie stabilite cu grijă. De asemenea, evitați să gătiți atunci când aveți și alte sarcini de îndeplinit, pentru a nu uita pe foc alimentele pe care le gătiți. 


Evitați alimentele bogate în acrilamidă 

Ar trebui evitat consumul de chipsuri din cartofi, cartofi prăjiți, prăjiturile și cafeaua prăjite prea tare. 

Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Planta folosită de mii de ani în medicina tradițională. Este plină de beneficii, fiind consumată încă din antichitate.

abonare newsletter