Fructele proaspete, transportul pe calea ferată și serviciile de igienă și cosmetică s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce zahărul, gazele sau serviciile de telefonie au avut prețuri mai mici, în iunie 2025 față de iunie 2024.
Românii știu ce este inflația, dar nu și cum să se protejeze de ea. Lacunele în educația financiară pun piedici serioase în calea deciziilor inteligente de investiții.
Rata anuală a inflației a înregistrat o creștere substanțială în luna mai, de 5,5%, în condițiile în care, în aprilie, rata inflației stagnase la 4,9%.
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în aprilie până la 2,4%, de la un nivel de 2,5% luna precedentă, însă România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație.
BNR a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an. În același timp, Banca Națională avertizează asupra riscurilor economice: „Incertitudini crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, inclusiv în actualul context politic intern”.
Rata anuală a inflației s-a menținut, în luna aprilie, la 4,9% iar cele mai semnificative scumpiri au fost consemnate în sectorul serviciilor, dar și la produsele alimentare.