Sănătate

Noul Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca prinde contur pe zi ce trece. Cum arată stadiul lucrărilor. FOTO

Lucrările la noul Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din municipiul Cluj-Napoca continuă într-un ritm bun. Acest centru este destinat și tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC) prin proceduri inovative.

Stadiul lucrărilor la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook Stadiul lucrărilor la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook

 

 


Demarat în anul 2019, proiectul Centrului de Neurochirurgie a trecut cu succes de etapa proiectării, obținerii tuturor avizelor, autorizațiilor și se află în faza de execuție încă din august 2022, având ca finanțare o alocare inițială de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății de aproximativ 1 milion de euro.

 


Vineri, 18 martie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a semnat primele patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR. 

În cadrul acestui proiect finanțat prin PNRR, Clujul are un singur spital care va fi modernizat.


Este vorba despre Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj, iar proiectul prevede reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea unei clădiri existente și construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiției este de peste 230 mil. lei (230,734,270.56 lei inclusiv TVA).

În data de 16 august 2022, în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur, a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția, între reprezentanții SCJU Cluj-Napoca și cei ai constructorului, S.C.C. Construcții Erbașu S.A.


Care este stadiul lucrărilor?

Reprezentanții firmei Construcții Erbașu au prezentat stadiul lucrărilor.

Stadiul lucrărilor la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook
Stadiul lucrărilor la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook
Fotografie dronă cu Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: Constructii Erbasu - Facebook

„Până în prezent au fost executați toți piloții forați pentru asigurarea incintei, precum și cei de stabilizare a terenului, iar pe zona de parcaj auto am executat deja primele diafragme. Urmează să executăm lucrările de la demisolul corpului nou (diafragme, stâlpi și placa peste demisol) și lucrările de hidroizolare exterioară.


În corpul existent au fost executate aproape integral demolările și desfacerile, lucrăm la desfacerea stratificațiilor de pe acoperiș, urmate în cel mai scurt timp de execuția hidroizolației terasei (acoperiș în sistem de învelitoare cu strat vegetal). În paralel continuăm cu desfacerile de la nivelul fațadelor și cu realizarea noilor compartimentări.

După finalizarea lucrărilor, această construcție va fi primul centru destinat tratamentului patologiei vasculare cerebrale din această regiune a țării și va beneficia șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică, o sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe, un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu o capacitate de 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare.

Proiectul de investiții este realizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca cu sprijinul Consiliul Județean Cluj și al Ministerul Sănătăţii - România. Proiectul este realizat în echipă cu partenerii noștri Concelex, Cubicon Invest , Mansart Corporate SRL și Professional Tech Construct Design.”, a transmis firma de construcții.

Facilitățile centrului

Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.

Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.

CITEȘTE ȘI:
39,2 mil. de euro, finanțare din PNRR pentru Spitalul Regional de Neurochirurgie. „Prestigiul școlii de Neurochirurgie din Cluj face din acest obiectiv un centru de importanță națională”
Din patru a rămas doar unul! Spitalul de Neurochirurgie, singurul care primește finanțare prin PNRR

Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.

Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un laborator de la UMF Cluj va depista 32 de boli rare la nou-născuți. Specialist: „Lipsa de diagnostic duce la deces sau o tragedie”

Veste bună! Încep lucrările la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca

Centru Regional de Neurochirurgie prinde contur! Construcția începe în primăvară. Manager SCJU: „Proiectul e de maximă necesitate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter