Sănătate

39,2 mil. de euro, finanțare din PNRR pentru Spitalul Regional de Neurochirurgie. „Prestigiul școlii de Neurochirurgie din Cluj face din acest obiectiv un centru de importanță națională”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca se extinde cu un nou corp. Secția de Neurochirurgie va beneficia de un Centru de Patologie Cerebrovasculară, investiție de peste 39 de milioane de euro, prin fonduri PNRR.

A fost semnat contractul de finanțare prin PNRR a Spitalului Regional de Neurochirurgie Cluj/Foto: SCJU Cluj A fost semnat contractul de finanțare prin PNRR a Spitalului Regional de Neurochirurgie Cluj/Foto: SCJU Cluj

 

 


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a semnat primele patru contracte de finanţare pentru infrastructura spitalicească nouă, din cadrul PNRR. Unul dintre beneficiarii acestei finanțări este municipiul Cluj-Napoca. 

 


Recent, Rafila anunța începerea semnării tuturor contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de asistenţă medicală spitalicească.

În cadrul acestui proiect finanțat prin PNRR, Clujul are un singur spital care va fi modernizat.


Este vorba despre Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj, iar proiectul prevede reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea unei clădiri existente și construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiției este de peste 230 mil. lei (230,734,270.56 lei inclusiv TVA).

95% finanțare prin PNRR

Bugetul total solicitat - 39,219,840.61 euro fără TVA
Buget din PNRR -  37,258,848.58 euro fără TVA


Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou - secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Contract de finanțare în valoare de 39,21 milioane euro


„Este un proiect major pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și pentru echipele care lucrează la implementarea acestuia. Aprobarea finanțării prin PNRR vine în momentul în care partea de  construcție și recompartimentare a avansat semnificativ”, a transmis Claudia Gherman, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, după semnarea contractului cu finanțare din PNRR, împreună cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Claudia Gherman, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la semnarea contractului de finanțare prin PNRR pentru extinderea Secției de Neurochirurgie a SCJU Cluj prin realizarea unui nou Centru de Patologie Cerebro-Vasculară/captură foto: Ministerul sănătății Facebook.com

„Doresc să vă asigur că vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a pune în practică acest proiect, pentru a ne îndeplini obiectivele și a-l face funcțional, în condiții optime și la termenele stabilite”, a mai spus managerul SCJU Cluj, Claudia Gherman. 

Dr. Ștefan Florian: „Spunea cineva, în urmă cu decenii: „Am avut un vis” ( „I have a dream” – Martin Luther King – n.r.). Și eu am avut un vis, care a început acum mai bine de 20 de ani. 

Dr. Ștefan Floran, șeful Secției de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca/captură foto/ Ministerul Sănătății Facebook.com

Și iată-ne astăzi, punând semnătura pe documentul care va consfinți finalizarea și întruparea unui vis”, a declarat și dr. Ștefan Florian, SCJU Cluj. 

Fondurile ar urma să fie alocate pentru  realizarea de noi spitale, precum și pentru corpuri de spital, pavilioane sau secții noi.

„Prin prestigiul pe care școala de neurochirurgie românească o are, inclusiv cea din Cluj, acest centru devine nu doar de importanță regională, ci națională”, a declarat dr. Stefan Florian, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

„Politica pe care o dezvoltăm, de centre de excelenţă, regionale, în domeniile prioritare, este foarte importantă.  Bolile cerebro-vasculare şi cardiovasculare constituie în momentul de faţă o parte integrantă a strategiei naţionale de sănătate iar dezvoltarea acestor competenţe este posibilă prin cooperarea cu societăţile profesionale. Discutăm de investiţii în zonele de patologii prioritare în România, pentru că marea majoritate de îmbolnăviri, boli cronice, sau boli acute care ulterior au consecinţe dramatice (..) bolile cardiovasculare şi cerebro-vasculare, bolile oncologice, ele se regăsesc în toate cele 4 proiecte. Nu este întâmplător, pentru că noi am prioritizat, la Ministerul Sănătăţii, aceste patologii ca să beneficieze de finanţare în cadrul proiectelor depuse de către autorităţile locale sau Ministerul Sănătăţii”, a declarat și ministul Alexandru Rafila. 

Finanțarea prin PNRR, de o importanță majoră

Demarat în anul 2019, proiectul Centrului de Neurochirurgie a trecut cu succes de etapa proiectării, obținerii tuturor avizelor, autorizațiilor și se află în faza de execuție încă din august 2022, având ca finanțare o alocare inițială de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății de aproximativ 1 milion de euro.

A fost semnat contractul de finanțare prin PNRR a Spitalului Regional de Neurochirurgie Cluj/Foto: SCJU Cluj

Actuala finanțare prin PNRR este de o importanță majoră deoarece asigură continuitate în execuție acestui proiect, prevăzut a fi finalizat în anul 2025.

Noua facilitate medicală de neurochirurgie va găzdui Secția de Neurochirurgie, Secția de Terapie Intensivă, un Centru de primire a urgențelor, un Bloc operator, cabinete de ambulatoriu, zonă de recepție a pacienților și alte spații administrative necesare asigurării unor servicii la standarde moderne.

Accidentul vascular cerebral, cauză majoră de mortalitate

Reprezentanții Spitalului Județean au evidențiat importanța acestui proiect:

„Importanța proiectului este dată, în primul rând, de faptul că răspunde unei nevoi critice privind asigurarea serviciilor de sănătate publică populației deoarece la nivelul județului Cluj și a regiunii Nord-Vest nu există un asemenea centru, care să răspundă patologiei complicate și cu urmări grave a accidentului vascular cerebral, cauză majoră de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic în rândul populației.

Un alt argument important în favoarea punerii în practică a proiectului este acela al maturității. El vine ca o încununare a unei activități practice intense, academice și de cercetare în domeniul neuroştiințelor, demarată cu mulți ani în urmă. Școala clujeană de neurologie și neurochirurgie a format numeroși specialiști, mulți dintre ei bucurându-se de recunoaștere la nivel internațional, capabili să ducă acest domeniu la un nivel de excelență”, se arată într-un comunicat transmis de SCJU.

 

Foto: SCJU

Facilitățile centrului

Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.

Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.

Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.

Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Din patru a rămas doar unul! Spitalul de Neurochirurgie, singurul care primește finanțare prin PNRR

Un laborator de la UMF Cluj va depista 32 de boli rare la nou-născuți. Specialist: „Lipsa de diagnostic duce la deces sau o tragedie”

abonare newsletter