Sănătate

Centru Regional de Neurochirurgie prinde contur! Construcția începe în primăvară. Manager SCJU: „Proiectul e de maximă necesitate”

Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie al SCJU Cluj prinde contur. Managerul Spitalului Județean a anunțat că în primăvară va începe construcția.

Centru Regional de Neurochirurgie prinde contur! Construcția începe în primăvară. Manager SCJU: „Proiectul e de maximă necesitate”/ foto: SCJU Centru Regional de Neurochirurgie prinde contur! Construcția începe în primăvară. Manager SCJU: „Proiectul e de maximă necesitate”/ foto: SCJU


 

Centru de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie care urmează să fie construit la Cluj-Napoca se apropie de finalizarea etapei de proiectare și este pe punctul de a primi autorizația de construcție.


 

Managerul Spitalului Județean, dr. Claudia Gherman, estimează că lucrările vor începe în martie - aprilie, după ce va fi emisă autorizația de construcție.


De asemenea, dr. Gherman a subliniat faptul că acesta este cel mai important proiect derulat de SCJU până în prezent:

„Acum întocmim demersuri pentru obținerea autorizației de construcție care va însemna un alt pas. Proiectul este de maximă necesitate pentru că se va adresa unei categorii de pacienți care necesită proceduri terapeutice noi, ceea ce în clipa de față nu este încă fezabil la Cluj. Acesta este cel mai important proiect și de cea mai mare anvengură pe care l-a derulat vreodată Spitalul Clinic Județean care ne responsabilizează și pe care l-am pornit cu maturitate. Din luna octombrie s-a reușit finalizarea, aproape în totalitate, a fazei de proiectare”, a declarat dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.


Centrul Regional care urmează să fie construit se va realiza prin renovarea și recomapartimentarea clădirii Clinicii de Medicina Muncii și Boli Profesionale și construirea unui nou corp de clădire.

Lucrările durează 33 de luni

Proiectul reprezintă o investiție de 217 milioane de lei, iar durata sa de derulare va fi de 33 de luni, estimează managerul spitalului.


Din suma totală sunt prevăzute 112 milioane de lei pentru construcția și reamenajarea clădirii, iar restul este alocat dotării cu aparatură de înaltă performanță:

„În medicină este extrem de important să poți să tratezi la standardele actuale pacienții, să beneficiezi de această dotare care este extrem de scumpă. Aparatura costă între 90 și 100 de milioane lei și este absolut necesară pentru centru”, a adăugat dr. Gherman.

Centrul va avea 55 de paturi de spitalizare continuă, dintre care 7 vor fi destinate copiilor, și 35 de paturi de ATI: „Nu se pune accentul pe spitalizarea de lungă durată, deoarece pacienții vor fi tratați cu tehnici moderne care nu necesită o spitalizare de lungă durată. În schimb, acestea necesită o supraveghere atentă în ATI”, a spus managerul spitalului.


Piesa de rezistență - blocul operator

Dr. Claudia Gherman a declarat că „piesa de rezistență” a acestui centru va fi blocul operator, care va fi prevăzut cu 6 săli de operație și una hibridă:

„Piesa de rezistență și locul în care aceste tehnici minim invazive vor putea fi efectuate este blocul operator care este prevăzut cu 6 săli de operație și o sală hibrid multifuncțională (cea care permite introducerea metodelor terapeutice noi). În Cluj nu beneficiem de o asemenea sală. Vom avea nevoie și de o resursă umană calificată, foarte bine pregătită, pe care ne vom preocupa să o formăm.”

Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va avea numeroase facilități:

- șase săli de operație modulare
- secții de Terapie Intensivă
- o stație centrală de sterilizare
- un laborator de imagistică
- sală de operații hibrid
- un punct de laborator pentru urgențe
- un punct farmaceutic
- cabinete de consultații în regim ambulator
- o sală de kinetoterapie
- un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri
- o bibliotecă pentru documentare
- un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților
- o sală de așteptare

Faza de proiectare a costat în total 2 milioane 400 de mii de lei, taxele necesare obținerii avizelor fiind incluse în sumă.

Într-o fază inițială, 5 milioane de lei au fost alocați pentru acest proiect de la bugetul de stat prin Consiliul Județean:

„Din această sumă, faza de proiectare a presupus cheltuirea a 2 milioane 400 mii de lei, restul urmând a fi întrebuințați pentru începerea lucrării efective de construcție. Acești bani au fost alocați de la bugetul de stat și sunt doar bani care pot fi accesați, nu bani care au fost virați în conturile spitalului”, a punctat managerul.

Ce folos va avea centrul pentru oameni?

Acest Centru Regional va ajuta pacienții cu afecțiuni vasculo-cerebrale să revină la o viață normală.

Totodată, pacienții vor putea fi tratați cu tehnici care în prezent nu pot fi efectuate în Cluj și se vor putea recupera rapid:

„Acest centru va ajuta a pacienții care, suferind de aceste afecțiuni vasculo-cerebrale, cum ar fi accident vascular cerebral, deficite motorii, hemipareze, paralizii pe o jumătate a corpului, practic, bolnavii care nu au reușit să fie tratați și nu reușesc nici în clipa de față dacă sunt direcționați în alte centre, rămân pe viață cu aceste deficite.

Avantajul va fi posibilitatea de recuperare rapidă a pacienților în faza acută a primelor ore, a pacienților cu accidente vasculare cerebrale, la care, spre exemplu, se va putea face trombo-aspirație, cu recuperare rapidă, aproape integrală, astfel încât acești pacienți să-și poată relua viața și ocupațiile. Este un avantaj major”, a spus dr. Claudia Gherman.

Studenții vor putea beneficia de noul centru

De asemenea, legătura între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și mediul academic rămâne strânsă. Studenții vor putea beneficia de Centrul Regional de Neurochirurgie ca „bază de învățământ medical”:

„În același timp va fi o bază de învățământ medical, atât universitar, cât și postuniversitar, astfel încât studenții în anii terminali își vor desfășura modulele acolo. Acest lucru îi va ajuta atunci când își vor face alegerile în rezidențiat și vor știi deja ce specialități să aleargă, pentru că vor vedea ce specialități urmează. Apoi, rezidenții la rândul lor vor beneficia de această de bază de învățământ pentru a se forma, ca mai apoi să poată lucra în orice centru din lume, pentru că și la ora actuală medicii care pleacă din România încă păstrează această cotă înaltă și sunt apreciați acolo unde se inserează profesional. Dar de fiecare dată tehnologic stau mai bine”, a spus dr. Claudia Gherman.
 

CITEȘTE ȘI:

Centru de Evaluare pentru forme ușoare și medii de Covid, la Spitalul Județean Cluj. Manager: „Înainte, s-a pus presiune pe UPU”

Un medic din Cluj-Napoca are nevoie URGENTĂ de sânge! Tânăra e internată la ATI și suferă de o formă agresivă de cancer

abonare newsletter