Sănătate

Veste bună! Încep lucrările la Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie din Cluj-Napoca

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Marți a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția.

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: SCJU În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie/ Foto: SCJU

 

Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie, proiect de investiții demarat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și al Ministerului Sănătății a ajuns la faza demarării lucrărilor de execuție. 


 

Noul centru va avea 55 de paturi de spitalizare continuă, din care 7 pentru copii și 35 de paturi ATI. Blocul operator va avea 6 săli de operație standard și una multifuncțională hibrid. 


Marți, 16 august 2022, în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur, a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția, între reprezentanții SCJU Cluj-Napoca și cei ai constructorului, S.C.C. Construcții Erbașu S.A. Până în acest moment s-au parcurs următoarele etape: proiectarea,  obținerea autorizației de construire și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Într-o primă fază va avea loc recompartimentarea clădirii existente, urmată de construcția unui corp nou de clădire, conectat la cel existent, având un cost de aproximativ 112 milioane lei.

„Acest centru destinat tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC)  prin proceduri inovative  este unul de maximă necesitate, atât pentru Cluj, cât și pentru județele limitrofe. Suntem consecvenți parcursului asumat la demararea proiectului și facem tot ceea ce este necesar pentru a ne ține de termene. Investiția a pornit la drum cu o finanțare de 5 milioane lei și este foarte important să obținem diferența de finanțare prevăzută din PNRR. Punctajul pe care îl avem în baza criteriilor de eligibilitate emise de minister ne dă mari speranțe că vom obține banii necesari continuării proiectului”, declară Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj-Napoca.


Ce facilități va avea sediul?

Investiția este de aproximativ 45 de milioane de euro, dar este una necesară având în vedere că în această regiune a țării nu există un centru de tratament al patologiei vasculare cerebrale.

Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie va avea numeroase facilități:


 • șase săli de operație modulare
 • secții de Terapie Intensivă
 • o stație centrală de sterilizare
 • un laborator de imagistică
 • sală de operații hibrid
 • un punct de laborator pentru urgențe
 • un punct farmaceutic
 • cabinete de consultații în regim ambulator
 • o sală de kinetoterapie
 • un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu 120 de locuri
 • o bibliotecă pentru documentare
 • un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților
 • o sală de așteptare

Centrul va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică.

 

CITEȘTE ȘI:

Centru Regional de Neurochirurgie, construit la Cluj. Ce dotări va avea noul spital?

Centru Regional de Neurochirurgie prinde contur! Construcția începe în primăvară. Manager SCJU: „Proiectul e de maximă necesitate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter