Politică

USR, inițiativă legislativă pentru îmbunătăţirea colectării datelor de către Institutul Naţional de Statistică: „Statul să-și rezolve problemele în interior”

Deputatul Radu Molnar alături de Senatorii USR au fost prezenți, joi, 9 iunie, la Cluj-Napoca, în care au prezentat raportul de activitate al partidului în Parlamentul României. Printre inițiativele propuse se numără și îmbunătăţirea colectării datelor de către Institutul Naţional de Statistică și contestarea majorările salariale ale demnitarilor la CCR.

De la stânga la dreapta: Deputat USR Radu Molnar, Senator Ștefan Pălărie, Senator Radu Mihail, Senator Cristian Bordei, Senator Virgil Marius Bob/ Foto: Monitorul de Cluj De la stânga la dreapta: Deputat USR Radu Molnar, Senator Ștefan Pălărie, Senator Radu Mihail, Senator Cristian Bordei, Senator Virgil Marius Bob/ Foto: Monitorul de Cluj

 

Deputatul USR Radu Molnar, alături de Senatorii USR Ștefan Pălărie, Radu Mihail, Cristian Bordei și Virgil-Marius Bob, au participat la Cluj-Napoca, joi, la o conferință de presă, organizată la sediul USR Cluj.


 

În cadrul acestei conferințe, liderii USR au discutat despre situația din Parlament, respectiv ultimele inițiative propuse.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„USR s-a concentrat pe câteva domenii prioritare și aș începe cu nivelul de trai. Asistăm la acest moment în care crizele succesive dau pretexte coaliției de la guvernare să se scuze că îi lasă pe români să trăiască prost. Pe de o parte acțiunea Guvernului este de a lua bani, iar pe de altă parte ignorarea soluțiilor simple și clare este inaccetabil. Cel mai clar exemplu este propunerea noastră ca TVA-ul la combustibil să scadă a fost complet ignorată (…) Al doilea domeniu pe care vreau să îl menționez este cel al educației. Al treilea accent l-am pus pe întreprinzători, pe cetățeni, pe cum îi ajutăm pe aceștia să fie liberi, să dezvolte activități economice pentru societate. Am susținut întotdeauna că debirocratizarea a fost întotdeauna un element de care nu putem progresa. Considerăm că sunt lucruri mici care adunate ne vor ajuta să transformăm societatea”, a declarat Radu Mihail.

Îmbunătățirea colectării datelor de către Institutul Naţional de Statistică

Printre exemplele oferite de Senatorul Radu Mihail s-a numărat și propunerea Senatoriilor USR Anca Dragu, Claudiu Mureşan care introduce drept regulă generală colectarea datelor de către INS, direcţiile teritoriale din subordinea acestuia şi ceilalţi producători de statistici oficiale, direct de la autorităţile şi instituţiile publice care deja au colectat astfel de date necesare INS.


„Anca Dragu și Claudiu Mureșan au solicitat ca INS să nu mai ceară decât în ultimă instanță informații de la firme sau de la cetățenii. Statul să-și rezolve problemele în interior. Să facă bine să se informatizeze, să facă bine să asigure ca instituțiile să discute între ele și să nu vină pe capul cetățenilor să-I ceară formulare când te aștepți mai puțin”, a adăugat Radu Mihail.

Inițiativa mai propune ca sancțiunile aplicate furnizorilor de date care nu furnizează date către Institutul Național de Statistică, direcţiile teritoriale din subordinea acestuia şi ceilalţi producători de statistici sau furnizează date eronate să fie micșorate.


Descurajarea folosirii abuzive a concediilor medicale

Plenul Senatului a votat în urmă cu câteva zile în unanimitate proiectul de lege privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Conform inițiativei legislative adoptate de Senat, în situația în care pe parcursul a 30 de zile calendaristice angajatul va avea nevoie de mai multe concedii medicale, doar indemnizația aferentă primelor 5 zile va fi suportată de către angajator, costurile aferente următoarelor concedii medicale urmând a fi asigurate din Fondul național unic pentru asigurări sociale de sănătate. 

Această inițiativă este și pentru a descuraja folosirea abuzivă a concediilor medicale.

Contestarea majorările salariale ale demnitarilor la CCR

Uniunea Salvaţi România a depus miercuri, 7 iunie, două sesizări la Curtea Constituţională care vizează proiectele de majorări de salarii din sistemul public trecute săptămâna trecută prin Parlament. Principalele argumente de neconstituţionalitate invocate în sesizări sunt: lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

În proiectele de lege pe care USR le contestă iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce decurg din aplicarea noilor măsuri, menţionează sursa citată.

USR spune că încălcarea principiului bicameralismului a avut loc din cauză că parlamentarii puterii au venit la Camera Deputaţilor cu amendamente care n-au existat în forma de la Senat şi care au deturnat total scopul actului normativ aprobat, iar, în acest fel, Senatul nu s-a pronunţat pe aceste măsuri, iar rolul său a fost exclus din procesul de legiferare.

Curtea Constituţională urmează să discute pe 6 iulie sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, au precizat, joi, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

 

CITEȘTE ȘI:

Cluj, „oraș pentru copii”? Consilierii USR vor parcuri mobile pe străzi închise traficului

Pălărie (USR) la Cluj. „Emil Boc mi-a făcut publicitate spunând că am de a face cu trecerea creșelor la Ministerul Educației. Nobil gest”

Închisoare de la 2 la 7 ani pentru cei care încearcă să vândă sau să cumpere un copil. Proiect adoptat de Senat

abonare newsletter