Politică
Proiectul de buget propus de UE pentru 2028-2034 stârnește critici aprinse în Parlamentul European. Daniel Buda: „Fermierii au nevoie de predictibilitate și de resurse financiare adecvate”.
Europarlamentarul Daniel Buda critică proiectul de buget propus de UE pentru perioada 2028-2034. „Alocarea a 302 miliarde de euro este insuficientă pentru fermieri”, spune eurodeputatul clujean.

Uniunea Europeană a propus un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, creștere substanțială față de cifra de 1.200 de miliarde de euro alocate pentru 2021-2027.
CITEȘTE ȘI:
UE anunță un buget de 2.000 de miliarde de euro pentru perioada 2028-2034
Însă, după cum a arătat europarlamentarul Daniel Buda (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI), suma alocată este insuficientă pentru fermieri.
Daniel Buda: Nu putem accepta abordarea Comisiei Europene
Propunerea prezentată miercuri de Comisia Europeană pentru bugetul multianual 2028–2034 nu poate fi acceptată din perspectiva politicii agricole comune și a politicii de coeziune, a arătat europarlamentarul clujean Daniel Buda în cadrul dezbaterilor.
„Alocarea de doar 302 miliarde de euro este insuficientă pentru fermierii europeni, iar contopirea Pilonului II din PAC cu fondurile de coeziune este inacceptabilă. Fermierii au nevoie de predictibilitate și de resurse financiare adecvate. Este doar primul pas într-o bătălie pe care nu avem voie să o pierdem”, notează Daniel Buda.
„Este o zi neagră pentru agricultori, o zi neagră pentru Parlamentul European. Adică în timp ce susțineți că nu vreți să faceți o revoluție, exact acest lucru s-a întâmplat prin această propunere de buget: nu putem accepta această abordare din partea Comisiei Europene, pentru că astfel îngenunchem întreg sectorul agricol din Uniunea Europeană.
Și vă explic de ce: plățile directe, abia le asigură fermierilor supraviețuirea. De unde se vor dezvolta fermele? Pentru că Pilonul 2 de dezvoltare era prevăzut pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda în intervenția din cadrul dezbaterilor pe proiectul de buget.
Buget separat pentru Politica Agricolă Comună
Săptămâna trecută, eurodeputatul Daniel Buda i-a cerut comisarului european de resort, Cristophe Hansen, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, ca bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) să rămână separat și să aibă o finanțare adecvată și garantată în următorul cadru financiar multianual.
CITEȘTE ȘI:
Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei bani din politica de coeziune pentru construirea de depozite de alimente
Schimbarea filosofiei noului cadru financiar multianual, a cărui primă variantă a fost prezentată miercuri de Comisia Europeană, provoacă îngrijorare în rândul a numeroși eurodeputați, întrucât vizează contopirea unor alocări distincte anterior și fonduri mai mici pentru coeziune și PAC.
„Bugetul PAC trebuie să rămână separat, nicidecum diluat în alte politici și cu atât mai puțin nu poate fi redus. A te atinge astăzi de bugetul PAC înseamnă a slăbi coloana vertebrală a Uniunii Europene”, a declarat Buda în plenul PE, în cadrul unei dezbateri privind „Viitorul Politicii Agricole Comune după 2027”.
„O sută de ferme dispar în fiecare zi, punând în pericol securitatea noastră alimentară. Tinerii fermieri nu mai cred azi în noi. Dacă vom reduce bugetul, vom accelera abandonul agriculturii europene, satele noastre devenind muzee în aer liber, iar noi vom importa alimente pline de pesticide din țările terțe”, a avertizat eurodeputatul din grupul PPE.
Comisia Europeană a publicat miercuri, 16 iulie, propunerea legislativă privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: