Politică

Sociologul clujean Ioan Hosu: „Cei care au un discurs antieuropean vor avea o problemă, la alegeri”

Cifrele celui mai recent sondaj pe tema alegerilor europarlamentare relevă faptul că social democrații se află pe prima poziție în preferințele românilor urmați de PNL și AUR. Sociologii și comentatorii politici atrag atenția că aceia care au un discurs anti-european vor avea o problemă, la acest scrutin.

Cum ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare Foto: monitorulcj.ro Cum ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare Foto: monitorulcj.ro

 

PSD ar obţine 31% dintre voturi dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare, PNL - 20%, AUR - 19%, USR - 13%, SOS România (partidul Dianei Şoşoacă) - 8%, iar UDMR - 5%, relevă un sondaj realizat de Avangarde.


PSD, pe prima poziție

 

Ioan Hosu, sociolog și prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicări din cadrul UBB Cluj explică, pentru monitorulcj.ro, tendințele momentului.  


„Un lucru e cert, și anume că  PSD e pe prima poziție în opțiuni, fie că vorbim de europarlamentare sau de alegerile din România. Fotografiile acestea de moment trebuie luate într-o anumită dinamică, pentru că în ce privește locurile doi și trei vor mai exista fluctuații și toate aceste date din sondaj vor fi sensibil, pe alocuri diferite”, a declarat Ioan Hosu.

Interesant este, mai spune Hosu, de urmărit cum stau românii la capitolul încredere în UE. 
„E interesant de văzut și întrebările care au în vedere dacă România are de beneficiat de pe urma UE, e mai bine în interiorul sau în afara UE. Încrederea în UE este peste 50 la sută, majoritatea au încredere foarte multă și multă. Aici cred că cei care au discurs antieuropean vor avea o problemă. Aici mă refer la pozițiile anti-Bruxelles anti- UE ale unora, indiferent de partide. Cei care vor reuși să argumenteze logica discursului proeuropean vor avea de câștigat cel puțin în acest moment și nu cred că lucrurile se vor schimba prea curând. Populația României apreciază poziția pe care o ocupăm (n.red în contextul european ) cu toate perspectivele critice, plusuri și neajunsuri, eu cred că asta e important aici. Cred că asta e important să vedem, faptul că există încă susținere pentru ideea europeană, încredere în instituții europene și în traseul european al României. Întrebarea va fi care dintre cei trei plasați în sondaje și în preferințele publicului vor argumenta mai bine și credibil așa încât să își maximizeze poziția. Cu alte cuvinte va trebui să aibă un discurs realist, rațional, care spune și lucruri bune dar și pe cele care ar trebui îmbunătățite despre România în context european Aici desigur mă refer la europarlamentari, la aceia care vor intra în această competiție”, a spus Ioan Hosu.


De ce e Ciolacu primul în top

În ce privește încrederea oamenilor în politicieni, el a completat: „Cred că evoluțiile recente, din ultimele câteva săptămâni au contribuit la această plasare, discuția despre Schengen, despre modul în care protestele fermierilor, transportatorilor au fost purtate, concesii date, promisiuni, toate acestea au contat și contează. Prezența destul de bună în spațiul public românesc dar și în peisajul internațional a premierului îl plasează ca fiind favorit. Sigur că până în iunie lucrurile se pot schimba, în funcție de evoluții interne și internaționale. Să nu uităm că încă nu a început campania pentru europarlamentare, nici presiuni nu există încă. Avem o primă poziție, dar și aici privim cu rezerva că cifrele se pot modifica, în sus sau în jos”, a mai spus Hosu.

Sondajul trebuie acceptat „cu prudență”


Pe de altă parte, Sergiu Mișcoiu, prof. univ. la  Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, privește cifrele sondajului cu scepticism. „Sondajul pare să indice o tendință de stabilizare a raporturilor politice între PSD și PNL, cu un PSD în zona lui  30 la sută, cu un PNL la aproximativ 20 la sută, De asemenea, arată un AUR care este stabilizat la un procent apropiat de cel al PNL, chiar asemănător, însă în același timp sondajul ridică mari semne de întrebare legate de SOS România care are o notorietate foarte scăzută ca și partid politic. E foarte greu de crezut că ar fi ajuns la opt la sută, scor cu care este creditat în acest sondaj. 

De asemenea, în ce privește  încrederea în personalitățile politice procentul doamnei Șoșoacă este mult prea ridicat față de cel obișnuit chiar pentru acest tip de politician sulfuros pe care îl întruchipează. Pare că există o tentă în acest sondaj în direcția susținerii, sprijinirii jocului calculelor SOS și Dianei Șoșoacă. De aceea, pare să fie un sondaj care trebuie luat în considerare cu foarte multă prudență. 
În ce privește situarea lui Marcel Ciolacu pe prima poziție la încredere, acest lucru se coroborează cu scorul ridicat pe care îl prezintă PSD și nu este surprinzător. Sondajul  este realizat de Avangarde care politic vorbind e considerat mai aproape de această zonă PSD, AUR, probabil SOS, decât PNL, USR, PMP și dreapta, în general. 

Procentele foarte bune ale PSD și Marcel Ciolacu trebuie înțelese probabil într-o dinamică reală dar pe de altă parte, nu pot să nu ridice și ele oarecare semne de întrebare”, a declarat Mișcoiu.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

 

CITEȘTE ȘI:

Studiu. Dreapta populistă „va câștiga teren” la alegerile europarlamentare din iunie: „Ne așteptăm la un viraj brusc la dreapta”

Liberalii și-au propus să câştige toate rândurile de alegeri din 2024

Kelemen Hunor, mesaj politic de la Cluj: „Ar trebui să intrăm la guvernare după alegerile din 2024”. UDMR, sub pragul electoral de intrare în Parlament, în sondaje.

abonare newsletter