Politică

Studiu. Dreapta populistă „va câștiga teren” la alegerile europarlamentare din iunie: „Ne așteptăm la un viraj brusc la dreapta”

Un studiu realizat de Consiliul European pentru Relații Externe privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din iunie 2024 arată o creștere a locurilor ocupate de partidele populiste radicale de dreapta.

Populiștii de dreapta „vor câștiga teren” în Parlamentul european, după alegerile din iunie. FOTO: europarl.europa.eu Populiștii de dreapta „vor câștiga teren” în Parlamentul european, după alegerile din iunie. FOTO: europarl.europa.eu

 

 


O prognoză pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024, realizată de Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations - ECFR), prevestește o schimbare majoră spre dreapta în multe țări, inclusiv în România, partidele populiste radicale de dreapta câștigând voturi și locuri în UE, în timp ce partidele de centru-stânga și verzii vor pierde voturi și locuri.

 


Analiza arată că există o mare probabilitate ca populiștii antieuropeni să fie în fruntea sondajelor în nouă state membre (Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia și Slovacia) și să ocupe locul al doilea sau al treilea în alte nouă țări (Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, România, Spania și Suedia).

Conform studiului citat, aproape jumătate din mandate vor fi ocupate de europarlamentari din afara „marii coaliții” a celor trei grupuri centriste (PPE, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților și Renew Europe). În cadrul Parlamentului European, ar putea apărea pentru prima dată o coaliție de dreapta populistă de creștin-democrați, conservatori și europarlamentari de dreapta radicală, mai arată autorii studiului.


Consecințe asupra politicilor Uniunii Europene

Este de așteptat, totodată, ca această „întorsătură bruscă la dreapta” să aibă consecințe semnificative asupra politicilor la nivel european, care vor afecta deciziile de politică externă ale UE, în special în ceea ce privește problemele de mediu, unde noua majoritate se va opune acțiunilor ambițioase ale UE de combatere a schimbărilor climatice.

Partidele de extremă dreapta devin din ce în ce mai dominante în mediile naționale în multe capitale ale UE. Studiul se bazează pe cele mai recente sondaje de opinie din fiecare stat membru al UE.


„Rezultatele indică faptul că, probabil, Parlamentul European va lua un viraj brusc la dreapta după iunie 2024. În timp ce parlamentul nu este cea mai importantă instituție a UE când vine vorba de politică externă, modul în care grupurile politice se aliniază după alegeri și impactul pe care aceste alegeri îl au asupra dezbaterilor naționale din statele membre, va avea implicații semnificative asupra capacității Comisiei Europene și a Consiliului de a face alegeri de politică externă, mai ales în implementarea următoarei etape a Pactului Verde European.

Rezultatele arată că cele două grupuri politice principale din parlament – ​​Partidul Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) – vor continua probabil să piardă locuri (au pierdut locuri la ultimele două alegeri pentru Parlamentul European). Acest lucru reflectă scăderea pe termen lung a sprijinului pentru partidele principale și sprijinul tot mai mare pentru partidele extremiste și mai mici din Europa, ceea ce are ca rezultat o fragmentare tot mai mare a sistemelor de partide europene, atât la nivel național, cât și la nivel european”, se arată în analiza citată.


PPE va pierde locuri, dar ar putea rămâne cel mai numeros grup

Grupul PPE este probabil să rămână cel mai mare grup din parlament și, prin urmare, să mențină cea mai mare putere de stabilire a agendei, inclusiv în ceea ce privește alegerea următorului președinte al comisiei. Grupul centrist Renew Europe (RE) și Verzii/Alianța Liberă Europeană (G/ALE) vor pierde și ele locuri, scăzând de la 101 la 86 și, respectiv, de la 71 la 61. Între timp, gruparea de stânga ar trebui să-și mărească reprezentarea de la 38 la 44 de locuri.

Populiștii de dreapta, al treilea cel mai numeros grup în Parlamentul European

Principalii câștigători în alegeri vor fi dreapta populistă. Principalul câștigător va fi grupul de dreapta radicală Identitate și Democrație (ID), care ar putea să câștige 40 de locuri și, cu aproape 100 de europarlamentari, să devină al treilea grup ca mărime în noul parlament.

De asemenea, anticipăm că grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) va câștiga 18 locuri, iar dacă Fidesz din Ungaria decide să se alăture grupării, ECR ar putea depăși grupurile Renew Europe și Identitate și Democrație și va deveni al treilea grup ca mărime.

Analiza prevede pierderi semnificative de locuri pentru PPE în Germania, Italia, România și Irlanda, dar câștiguri semnificative în Spania. Estimările arată că S&D va pierde multe locuri în Germania și Țările de Jos și va câștiga cele mai multe locuri în Polonia. Renew Europe va pierde cele mai multe locuri în Franța și Spania și va obține cele mai multe câștiguri în Cehia și Italia.

Autorii studiului estimează că partidul AUR va obține 14 locuri în Parlamentul European după alegerile din iunie, iar partidul senatoarei Diana Șoșoacă, SOS, va obține 6 locuri în PE. 

Mai multe informații despre studiu găsiți aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Problemele fermierilor, exploatate de dreapta populistă. Europarlamentar Daniel Buda: „Partidele extremiste profită de momentele de criză, dar nu au soluții”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter