Politică

Europarlamentarii Comisiei REGI, în vizită la Cluj. „Europa este astăzi aici pentru a ne susține”

Membrii delegației Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European și-au încheiat vizita din Transilvania la Cluj, unde au apreciat modul de absorbție a fondurilor structurale și rezultatele implementării proiectelor europene.

Comisia REGI (Parlamentul European), în vizită la Cluj-Napoca/foto:monitorulcj.ro Comisia REGI (Parlamentul European), în vizită la Cluj-Napoca/foto:monitorulcj.ro

Misiunea de trei zile a deputaților europeni s-a încheiat în Cluj-Napoca, iar președintele Comisiei pentru dezvoltare regională a adresat un mesaj de susținere a politicilor implementate în municipiul Cluj-Napoca prin intermediul parteneriatului european. 

„Am câteva cuvinte legate de vizită. În numele președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, aduc un mesaj de sprijin deplin și de solidaritate pentru obiectivele pe care vi le propuneți.
Acest sprijin își are scopul de a atinge obiectivele stabilite la nivelul Uniunii Europene. Acțiunea noastră se înscrie în contextul războiului din Ucraina. La nivel geopolitic lucrurile se schimbă rapid și plasează țări precum România și Polonia în centrul acțiunii europene. Pentru România, securitatea UE se joacă astăzi, aici, în aceeași măsură. De la izbucnirea războiului din Ucraina am asistat la cea mai mare migrație de refugiați, care au ajuns la frontierele acestor țări. Iar PE a dat dovadă de solidaritate într-o măsură care face cinste valorilor europene și valorilor pe care poporul român le împărtășește.
Fondurile structurale europene au contribuit la reducerea disparităților dintre regiunile din România, pentru a prinde din urmă alte țări europene. Politica de coeziune reprezintă o măsură de răspuns la problemele cetățenilor.
Ne aflăm, aici, la Cluj-Napoca într-un centru al inovării și dezvoltării și trebuie să depășim faza în care politicile regionale rezolvă probleme mărunte”, a declarat președintele Comisiei Regi, Yonous Omarjee.


Delegația Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European, la Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

Fonduri europene de 30 mld. euro și importanța strategiilor locale

Yonous Omarjee a accentuat însemnătatea strategiilor locale și regionale și a arătat că municipiul Cluj-Napoca reprezintă un model de bune practici ce poate fi oferit în orice parte a Uniunii Europene.

„În perioada 2021-2027 fondurile de coeziune sunt cele mai numeroase – 33 miliarde de euro. Pentru aceasta avem nevoie de strategii locale și regionale. De aceasta suntem în Cluj-Napoca, pentru a vedea rezultatele, dar și care pot fi problemele întâmpinate.  Am constatat că fondurile europene sunt folosite în mod corect, în general, în România, care are o rată bună de absorbție. La Cluj-Napoca s-a ajuns la un nivel de performanță ce poate fi dat exemplu oriunde în UE. 
Avem și mijloace, voință și viziune politică, determinare, care fac împreună să continue progresul și să angajeze Cluj-Napoca în marile provocări ce ne așteaptă la nivel european, pentru dezvoltarea transportului curat și verde, pentru evitarea crizelor energetice, extinderea digitalizării.
Politica de coeziune permite dezvoltare în cercetare., permite universităților creșterea competitivității pe plan global, pentru a găsi soluții pentru crizele majore cu care ne confruntăm. 
Și România se confruntă cu un  declin demografic, cu exodul creierelor. Acest obiectiv de a păstra tinerii în țară, ca ei să poată lucra către dezvoltare, reprezintă o miză fundamentală”, a explicat liderul delegației Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European. 


Implementarea fondurilor europene a schimbat total Clujul

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, unul dintre inițiatorii vizitei delegației Comisiei REGI în Transilvania, a apreciat pozitiv colaborarea cu parlamentarii europeni, precum și eforturile depuse de municipiul Cluj-Napoca pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, obiective realizate și prin intermediul proiectelor europene. 

„A fost o vizită excelentă, în care s-a putut observa evoluția în dinamică a lucrurilor, dat fiind faptul că în urmă cu șapte ani de zile alți membri ai Comisiei au fost prezenți aici, iată că am reușit să-i aducem din nou la Cluj, să vadă exemple de bune practici, adică a felului în care implementarea fondurilor europene a schimbat total fața orașului și perspectiva orașului de dezvoltare și modernizare atât în prezent, cât și pentru viitor”, a declarat pentru monitorulcj.ro europarlamentarul Daniel Buda. 


De altfel, Buda a accentuat însemnătatea fondurilor europene în dezvoltarea regiunilor, aspect ce permite eliminarea diferențelor de dezvoltare.

„Am dorit foarte mult această vizită la Cluj.  Am insistat să mergem la CREIC, pentru a observa împreună evoluția acestui proiect. Precum și toate transformările pe care le-ați văzut, sunt transformări realizate în ultimii 7 ani de zile. Suntem niște promotori ai politicii de coeziune, aceste rezultate pe care le vedem ne oferă cele necesare pentru a susține și pe mai departe politicile de coeziune. Diferențele dintre regiuni pot fi depășite doar prin intermediul fondurilor europene”, a adăugat eurodeputatul clujean Daniel Buda.


Clujul a atras în 15 ani fonduri europene în valoare de 420 milioane de euro. Proiectele aflate în pregătire sunt de 4.5 mld. euro.

„O șansă uriașă pentru modernizare”

Și primarul municipiului Cluj-Napoca a apreciat vizita delegației Comisiei REGI, context în care prezența comisiei demonstrează că Uniunea Europeană are multiple șanse de dezvoltare prin intermediul colaborării dintre statele membre. 


„Clujul este Europa, Europa este la Cluj, prezența comisiei este o dovadă că împreună avem un viitor”, a declarat primarul Clujului Emil Boc. 

Edilul clujean a punctat și provocările întâmpinate de autorități în implementarea proiectelor, dar a semnalat totodată și fondurile substanțiale disponibile 

„România a beneficiat de 70 de miliarde euro după aderarea la Uniunea Europeană prin politica de coeziune. Ceea ce am avut ca fonduri până acum, avem pentru următorii 7 ani. Europa este astăzi aici pentru a ne asculta, pentru a ne susține, dar și pentru a observa cum sunt cheltuiți banii. La Cluj avem 420 de milioane de euro. Și proiecte în implementare de 4 miliarde de euro. Pentru asta avem nevoie de sprijin din partea comisiei. 
Și aici aș aminti câteva provocări sau probleme. Problema Aeroportului Regional Cluj. Comisia EU trebuie să-și schimbe poziția, pentru a susține acest obiectiv. Sprijinirea unui aeroport regional la Cluj reprezintă o necesitate”, a explicat Boc. 

În privința creșterii impactului regional al Aeroportului din Cluj, Daniel Buda a accentuat ideea finanțării mai mari pentru modernizarea și dezvoltarea acestui obiectiv. „Noi suntem deja campioni la ceea ce înseamnă absorbția fondurilor europene și pe dezvoltarea și modernizarea Aeroportului, iar David Ciceo este unul din oamenii care se bate foarte mult pentru modernizarea aerogării. Legat de importanța regională a Aeroportului, la un moment dat la nivelul Comisiei europene erau mai multe fonduri ce puteau fi accesate de către aeroporturile regionale și a fost o abordare de limitare a acestor fonduri, urmare a faptului că, în Polonia, spre exemplu, sunt foarte multe aeroporturi regionale închise deoarece nu mai au trafic aerian. Dar iată că prin prezența președintelui Comisiei de dezvoltare regională, Yonous Omarjee, s-a ridicat încă o dată tema deschiderii unor finanțări mult mai mari pentru a dezvolta și moderniza acele aeroporturi regionale care au această perspectivă de dezvoltare, precum este cazul Clujului”, a declarat pentru monitorulcj.ro eurodeputatul Daniel Buda.

În plus, edilul Emil Boc a amintit de problemele legate de creșterea prețurilor și dificultatea realizării unor proiecte cu bani europeni în lipsa resursei umane, dar și a resurselor financiare necesare

„Cea de-a doua problemă ține de creșterea prețurilor. Pandemia și războiul din Ucraina au dus la creșterea exponențială a prețurilor pentru aceste proiecte. Acum analizăm și proiectul centurii metropolitane din această perspectivă. Colaborarea cu PE este binevenită pentru a găsi soluții. 

Din cauza creșterii prețurilor, dar și al numărului mare de proiecte în derulare, capacitatea tehnică de implementare întâmpină dificultăți. Tunelul Meseș și Centura ocolitoare reprezintă astfel de exemple. Aceste aspecte pot conduce la anumite întârzieri. Cum putem face ca întârzierile să fie minime”, a explicat Emil Boc. 

Primarul Clujului s-a referit și la viitorul politicii de coeziune, dar și la provocările legate de tranziția verde și transformarea digitală. În contextul unor provocări multiple, Uniunea Europeană reprezintă un model de colaborare și dezvoltare unice, a arătat Emil Boc. „Europa este soluția, nu cauza problemelor noastre, nu Europa cauzează problemele. Prezența colegilor noștri la Cluj arată care este viitorul”, a mai spus Emil Boc. 

Rolul României în context geopolitic și aderarea la Spațiul Schengen

Vizita membrilor Comisiei Regi se înscrie și în actualul context geopolitic tot mai complicat, generat de invazia militară pe scară largă a Moscovei în Ucraina. 

Tema războiului de la graniță nu a fost ocolită de deputații europeni. În condițiile unei democrații complicate în Ungaria sau Polonia, României îi revine un rol esențial în regiune, potrivit președintelui Yonous Omarjee.

Potrivit lui Omarjee, România trebuie să fie parte a Spațiului Schengen cât de curând, iar rolul europarlamentarilor români în acest sens este unul relevant. 

„La nivel geopolitic lucrurile se schimbă rapid și plasează țări precum România și Polonia în centrul acțiunii europene. Pentru România, securitatea UE se joacă astăzi, aici, în aceeași măsură. (…). Aveți deputați în Parlamentul european cu foarte multă influență. Acest aspect este unul important. (…). Cred că drumul e deschis, pentru integrarea în Spațiul Schengen, aș spera mai devreme, decât mai târziu, când România va fi integrată în Schengen. Este singura evoluție logică și istorică. Înțeleg foarte bine ce înseamnă această discriminare. Avem un obiectiv final – un spațiu unic și egalitate în drepturi. România are un nou rol de jucat la Consiliul European. Uitați-vă la Ungaria, la Polonia, unde sunt probleme cu respectarea unor valori europene. România beneficiază de sprijin solid pentru politica regională”, a adăugat Yonous Omarjee.

În perioada 15-17 mai 2023, șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI) s-au aflat în regiunile de nord-vest și centru ale României pentru a vizita proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune din Alba-Iulia și Cluj-Napoca. 

Din delegaţie au făcut parte europarlamentari din Polonia, Krzysztof Hetman (PPE), din Bulgaria, Andrey Novakov (PPE), precum şi eurodeputații români Corina Creţu (S&D), Daniel Buda, Mircea Hava şi Dan Motreanu (PPE), toţi deputaţi din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiectele de infrastructură și mediu din Cluj, în atenția europarlamentarilor din Bruxelles

Clujul a atras în 15 ani fonduri europene în valoare de 420 milioane de euro. Proiectele aflate în pregătire sunt de 4.5 mld. euro

Cum va fi afectat sectorul auto de tranziția către o economie verde? Emil Boc: „Viitorul Europei depinde de politica de coeziune”

Ultimele Stiri
abonare newsletter