Premierul Ilie Bolojan a avertizat că România riscă să nu poată absorbi fondurile europene până la jumătatea anului viitor din cauza întârzierilor la proiecte și capacității administrative scăzute.
România trebuie să urgenteze reforma fiscală ca să depună până la sfârșitul lunii iulie cererea de plată numărul 4 din PNRR, pentru a nu risca pierderea a 5,7 miliarde de euro. Până în prezent, gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de doar 9,4%.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere la 1,6% estimările privind creșterea economiei românești în 2025. BERD semnalează o diminuare a investițiilor și avertizează asupra situației economice dificile.
În perioada 2007-2021, Clujul a fost campion național la absorbția de fonduri europene. „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun ban european care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”, spune viceprimarul Dan Tarcea.
Incompetența Guvernului Ciolacu lovește adânc buzunarele românilor. De asemenea, situația absorbției fondurilor europene din România este inacceptabilă, a precizat Daniel Buda, liderul PNL Cluj.
La jumătatea exercițiului financiar 2021-2027, România nu a reușit să atragă niciun euro din bugetul multianual al UE. România riscă suspendarea plăților din PNRR, măsură cu impact „asupra stabilității macroeconomice și financiar-bugetare”, avertizează Consiliul Fiscal.
Cei mai importanți lideri ai Partidului Național Liberal din regiunea de nord-vest și-au dat întâlnire la Cluj, sâmbătă, în cadrul conferinței regionale „Europa în fiecare localitate”.
Clujul a investit peste 400 de milioane de euro în devoltarea orașului, iar realizarea școlilor, grădinițelor și a parcurilor a fost posibilă prin intermediul fondurilor nerambursabile. Primarul Emil Boc i-a îndemnat, luni, pe tineri să continue să susțină dimensiunea europeană a orașului.