Politică

Pragul valoric pentru abuz în serviciu a fost eliminat. În schimb, interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în cazul infracțiunilor de corupție

Proiectele de lege care modifică Codurile Penale au fost aprobate de Camera Deputaților.

Camera Deputaților a aprobat modificările la Codurile Penale/Foto Camera Deputatilor Facebook.com Camera Deputaților a aprobat modificările la Codurile Penale/Foto Camera Deputatilor Facebook.com

 

 


Astfel, pragul valoric pentru abuzul în serviciu a fost eliminat, însă interceptările SRI făcute pe mandate de siguranță națională în cazul dosarelor de corupție vor putea fi folosite ca probe.

 


Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului penal în forma venită de la Guvern, respingând toate amendamentele formulate, inclusiv cele de la Senat.

La finalul lunii trecute, Senatul a votat un prag de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, foarte apropiat de cel stabilit prin celebra OUG 13 din 2017 promovată de Dragnea în Guvernul Grindeanu și care a scos zeci de mii de români în stradă.


Ministerul Justiției a revenit ulterior cu propunerea unui prag de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

Proiectul Codului Penal, adoptat miercuri de Camera Deputaților (for decizional) fără instituirea unui prag pentru abuzul în serviciu, contravine recomandărilor făcute de Curtea Constituțională, context în care proiectul ar putea fi contestat ulterior la CCR.


Interceptările SRI, folosite drept probe în cazul infracțiunilor de corupție

Proiectul introduce, între altele, un articol controversat referitor la înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii.

Potrivit acestuia, Serviciul Român de Informații (SRI) poate folosi ca probe interceptările făcute pe mandate de siguranță națională și în cazul dosarelor de corupție.


„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări”, potrivit articolului adoptat de Camera Deputaților în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală. 

Iniţial, în Comisia juridică, a fost aprobat un amendament, introdus de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR, prin care se excludea folosirea acestor înregistrări în cazul infracţiunilor de corupţie şi celor asimilate, dar după o dezbatere de două ore preşedintele comisiei, Laura Vicol, a anunţat că, în urma unei decizii în coaliţia de guvernare, toate amendamentele sunt retrase, fiind aprobat un raport cu forma proiectului venită de la Guvern.

Proiectele de Cod Penal și de Procedură Penală au fost votate, miercuri, în Plenul Camerei Deputaților fără dezbateri pe articole.

În care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională, modificările la Codurile Penale vor merge la promulgare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

Ciucă și Ciolacu anunță că susțin pragul de 9.000 de lei, propus de Ministerul Justiției, pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

Ultimele Stiri
abonare newsletter