Politică

Ciucă și Ciolacu anunță că susțin pragul de 9.000 de lei, propus de Ministerul Justiției, pentru dezincriminarea abuzului în serviciu

Premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu, au anunţat miercuri seară că vor susține propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag valoric de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto Inquam Foto/Octav Ganea Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto Inquam Foto/Octav Ganea

 

 


Anunţul liderilor coaliției de guvernare vine în contextul în care, miercuri, Senatul a votat un prag de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, foarte apropiat de cel stabilit prin celebra OUG 13 din 2017 promovată de Dragnea în Guvernul Grindeanu și care a scos zeci de mii de români în stradă. 

 


„În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”, a notat premierul Ciucă pe pagina sa de Facebook. 


Ministerul Justiției a precizat miercuri că, în dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu ,va susține adoptarea unui prag de 9.000 de lei.

Și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că susține propunerea Ministerului Justiției:


„Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu.

Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției.


Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a notat și liderul PSD pe pagina sa de Facebook. 

Sute de persoane au protestat în Piața Victoriei 

Câteva sute de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, după ce Senatul a adoptat un proiect de lege prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.

Ei au afişat pancarte pe care au scris mesaje precum „Lupul (PSD) îşi schimbă părul (+PNL+UDMR), dar năravul (OUG 13) ba”, „Iohannis, în 2017 ai fost cu noi aici. Unde eşti acum?”.

Câteva sute de persoane au protestat în Piața Victoriei/ Foto: Dragoș Pîslaru Facebook.com

De asemenea, protestatarii au strigat: „Justiţie, nu corupţie”, „Cine nu sare vrea pensii speciale”, „PSD, ciuma roşie”, „PSD, PNL şi UDMR - jaf, hoţie şi corupţie”, „Predoiu pentru noi e Iordache doi”.

Senatul a votat, miercuri, amendamentul pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu.

Modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PNL-PSD-UDMR la un proiect de lege inițiat de Guvern în decembrie 2022.

Proiectul urmează să fie votat ulterior în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Dacă amendamentul va trece de vot, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune.

Adoptarea OUG 13 – care prevedea un prag valoric de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu - de către Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, a generat ample proteste de stradă în Romania. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

abonare newsletter