Politică

Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

Senatul a votat, miercuri, amendamentul pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului Penal reia aproape identic pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13, promovată în 2017 de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu.

Senatul României a votat dezincriminarea abuzului în serviciu pentru un prejudiciu mai mic de 50.000 de euro/Foto: Depositphotos.com Senatul României a votat dezincriminarea abuzului în serviciu pentru un prejudiciu mai mic de 50.000 de euro/Foto: Depositphotos.com

 

 


Modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PNL-PSD-UDMR la un proiect de lege inițiat de Guvern în decembrie 2022.

 


Proiectul urmează să fie votat ulterior în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Dacă amendamentul va trece de vot, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune.


Amendamentul depus de parlamentarii PNL-PSD-UDMR:

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.


Adoptarea OUG 13 – care prevedea un prag valoric de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu - de către Guvernul Grindeanu, în ianuarie 2017, a generat ample proteste de stradă în Romania. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Sute de mii de români au plecat din țară după OUG 13

Un nou protest la Cluj. “OUG 13 revine! Hai în stradă și îi oprim din nou”

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, aprobat de Senat. Modificări privind impozitarea progresivă și interzicerea cumulului pensiilor de serviciu

abonare newsletter