Politică

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, aprobat de Senat. Modificări privind impozitarea progresivă și interzicerea cumulului pensiilor de serviciu

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de reformă a pensiilor speciale. Proiectul inițiat de Guvern vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în PNRR. Potrivit modificărilor aduse, nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

Proiectul de reformă a pensiilor speciale a fost adoptat de Senat/captură video: Senatul României Facebook.com Proiectul de reformă a pensiilor speciale a fost adoptat de Senat/captură video: Senatul României Facebook.com

 

 


Printre amendamentele adoptate și miercuri, aduse marți în comisii, se regăsesc: 

impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivite suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, 


interdicție la cumulul mai multor pensii speciale 

nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.


Au fost înregistrate 79 de voturi „pentru”, 37 de voturi „împotrivă” și nicio abținere.

Senatorii USR și AUR au transmis că au votat „împotrivă”, pentru că dezbaterile au fost de formă, amendamentele opoziției au fost ignorate, iar pensiile speciale nu au fost eliminate.


Proiectul de reformă a pensiilor speciale a fost dezbătut, miercuri, în plenul Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.

CITEȘTE ȘI: 

Creștere alarmantă a deficitului de judecători la Curtea de Apel Cluj. „Cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani”

Comisiile de specialitate au adoptat marți toate amendamentele depuse de coaliția PSD-PNL-UDMR.


Acestea includ modificări, precum:

Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.

Este interzis cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.

Plafonarea venitului din pensie la venitul din perioada de activitate.

Comisia Europeană: Reforma pensiilor vizează toate pensiile speciale

Comisia Europeană a cerut României ca reforma pensiilor speciale să vizeze toate categoriile de pensii de serviciu, inclusiv cele militare, dacă Guvernul vrea fondurile UE, prevăzute prin PNRR.

Cu mai bine de un an în urmă, Guvernul României și-a asumat decizia desfiinţării așa-numitelor pensii speciale de care beneficiază anumite categorii profesionale însă cu toate acestea pensiile sunt încă în plată.

Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Comisia Europeană solicită României ca reforma pensiilor speciale să vizeze și pensiile militarilor. Astfel, Comisia solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

Un val fără precedent de pensionări a fost înregistrat în ultima perioadă după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Astfel, cei care se pensionează înainte de modificarea legii își păstrează drepturile acordate la pensionare.

Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2022, de 9.950 - plus 36 faţă de noiembrie 2022, cei mai mulţi, respectiv 4.862, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor

România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

PNL și PSD „desființează” declarativ pensiile speciale: „Introducem problema în Parlament”

Comisia Europeană: România trebuie să desființeze pensiile speciale, inclusiv militare, dacă vrea miliardele de euro prevăzute în PNRR

Creștere alarmantă a deficitului de judecători la Curtea de Apel Cluj. „Cea mai gravă criză de resurse umane din justiție din ultimii 20 de ani”

Vasile Dîncu: România „nu va avea apărarea de care are nevoie” dacă desființează pensiile militare. Comisia Europeană condiționează banii din PNRR de reforma pensiilor speciale

Director BNR: Pensiile speciale vor ajunge la 1,5% din PIB în următorii ani

abonare newsletter