Politică

PNL și PSD „desființează” declarativ pensiile speciale: „Introducem problema în Parlament”

Partidele din Coaliția de guvernare se întrec la nivel declarativ pe tema desființării pensiilor speciale, „odată pentru totdeauna”.

PNL și PSD „desființează” declarativ pensiile speciale/FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea PNL și PSD „desființează” declarativ pensiile speciale/FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 


Social-democraţii consideră că pensiile speciale reprezintă „prioritatea unu”, potrivit preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a subliniat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că împreună cu Ministerul Justiţiei trebuie găsită „forma constituţională ca acest capitol să fie închis” în România.


„Am stabilit cu grupurile parlamentare priorităţile pe care le avem în această sesiune şi conducerile Parlamentului, membrii în Biroul permanent şi preşedinţii de comisii. 

Am detaliat priorităţile atât din punct de vedere guvernamental, legislativ, şi aici mă refer, în primul şi în primul rând, la jaloanele din PNRR. 


Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, odată pentru totdeauna, în România", a afirmat liderul PSD Marcel Ciolacu, luni, în conferinţa de presă organizată după şedinţa Consiliului Naţional al PSD şi reuniunea grupurilor parlamentare ale social-democraţilor.

Și PNL „desființează” pensiile speciale

După social-democrați, și liberalii au anunțat, luni seară, prin intermediul purtătorului de cuvânt al PNL, că vor să să tranșeze problema pensiilor speciale „odată pentru totdeauna”.


Ne dorim să introducem în această sesiune parlamentară problema pensiilor speciale, să terminăm odată pentru totdeauna. 

Cele mai multe proiecte vin să susțină angajamentul cu condițiile din PNRR (…).


Nu există o agendă a unui partid politic, care va fi implementată. Există un program de guvernare. Orice discuție despre modificarea filosofiei fiscale trebuie discutate în cadrul coaliției”, a declarat și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Liberalii eliminau pensiile speciale „în 30 de zile”

În primăvara lui 2019, Rareș Bogdan, pe atunci numărul unu pe listele PNL pentru alegerile europarlamentare, declara că liberalii vor desființa pensiile speciale într-un termen de 30 de zile. 

Obligatoriu pentru PNL ca în primele 30 de zile de când am ajuns la putere să eliminăm pensiile speciale. 

Nu poţi să ai pensie fără să ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costă pensiile speciale în fiecare an. Când are unul pensie de 300, 450 de milioane şi este angajat şi la stat, ăştia 80% se angajează în ministere, companii naţionale şi au ieşit la pensie la 45, 46 de ani şi au şi salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”, declara Rareş Bogdan, în cadrul unei conferinţe de presă, la Madrid, în aprilie 2019. 

Tema eliminării pensiilor speciale nu a fost rezolvată de guvernanți nici până în prezent. 

Mai mult, România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.

Reforma pensiilor speciale

Reforma pensiilor speciale reprezintă un jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR) și care trebuia aprobat până la finalul anului trecut, când Guvernul a adoptat legea privind reforma pensiilor speciale, care reglementează și prevede că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă.

Însă modul în care a fost propusă reforma pensiilor speciale, prin intermediul recalculării celor aflate în plată, face din acest proiect de lege un eșec, în condițiile în care până acum CCR a respins orice inițiativă care a dus la diminuarea veniturilor

Un val fără precedent de pensionări a fost înregistrat în ultima perioadă după ce în spaţiul public au fost relansate dezbaterile privind desfiinţarea pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii. Astfel, cei care se pensionează înainte de modificarea legii își păstrează drepturile acordate la pensionare.

CITEȘTE ȘI:

Director BNR: Pensiile speciale vor ajunge la 1,5% din PIB în următorii ani

Pensiile speciale pentru primari vor intra în vigoare de anul viitor și vor totaliza 1 MILIARD de lei. Drulă: Zeci de mii de noi pensii speciale vor fi acordate de la 1 Ianuarie

Reforma pensiilor speciale, decisă marți în Guvern. Vârsta de pensionare crește cu câte 6 luni pe an

Cum pleacă membrii CSM cu pensii speciale. Judecătoare din Cluj: „Merităm un moment festiv”

Ultimele Stiri
abonare newsletter