Politică

Cuvinte greu de digerat la adresa lui Boc din partea lui Drulă (USR). „Mincinos, incompetent, paralel cu proiectele, domnia sa va lua sfârşit”

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca Sorin Grindeanu şi, din păcate, sunteţi cuplul perfect care distruge regiunea Cluj”, susţine acesta.

 

„Am venit astăzi la Cluj ca să fluier în biserică. Vremurile în care Emil Boc vorbea aşa ca un arhanghel galben pesedist s-au terminat. Din momentul în care noi, USR, şi eu Cătălin Drulă, îi spunem clar primarului că minte cu neruşinare. Mai mult de atât, mi se pare comic dacă nu ar fi trist cum Boc a făcut o obsesie pentru mine. Colegii mei de la Comunicare au numărat într-o şedinţă de Consiliu Local de câte ori mi-a menţionat numele, de 14 ori. Asta denotă că lui Emil Boc îi este frică de mine şi de USR. 2024 e după colţ şi domnia sa peste băncuţe, marcaje şi mici proiecţele, va lua sfârşit. Sunt astăzi aici să vă spun că oraşul Cluj-Napoca are nevoie de viziune şi de proiecte mari. Vreau să vă spun adevărul pe care nu îl auziţi de la domnul Boc despre centura metropolitană, despre metrou, despre alte proiecte de infrastuctură din regiune care sunt date de gard de partenerul lui Emil Boc din Guvern, Sorin Grindeanu”, a spus Drulă, luni, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Deputatul USR a luat la bani mărunţi toate proiectele Clujului.

Centura metropolitană

„Să începem cu centura metropolitană Cluj, un proiect extrem de întârziat şi este întârziat pentru că administraţia Emil Boc este paralelă cu proiectele de infrastructură mari. În 2017 a luat Emil Boc acest proiect în ograda sa şi din 2017 până astăzi nu a reuşit să-i facă nici măcar studiul de fezabilitate. În 2018 a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate, avea termen 1 an, au trecut 4 ani, şi încă nu e aprobat. Nu există exproprieri, nu sunt obţinute toate avizele, nu e lansată licitaţia de lucrări, iar acordul de mediu a fost obţinut abia zilele trecute. Nu există vinovaţi imaginari pe care îi caută domnul Boc, există doar Emil Boc care este incompetent. În 2021, la Ministerul Transporturilor am susţinut acest proiect cu toată forţa. Am discutat în mod repetat cu proiectanţii centurii, i-am invitat la minister şi la CNAIR să discutăm soluţii tehnice, specialişti din CNAIR au venit la Cluj să accelereze etapele proiectului. Cu alte cuvinte, m-am străduit eu să fac munca lui Emil Boc de care el nu e în stare. Ca să salvez proiectul, inclusiv finanţarea, am vorbit la momentul respectiv cu domnul Boc şi am convenit că soluţia corectă de finanţare pentru această centură să fie fondurile structurale clasice, programul operaţional transporturi 2022-2030. Cât de mult poate să mintă Emil Boc când atunci mi-a dat dreptate şi mi-a spus «domnule ministru, excelenţă, aveţi dreptate, este soluţia cea mai bună»”, a mai spus Drulă.


Metroul

„Metroul, un proiect estimat la 1,35 miliarde de euro pe care l-a preluat în propria gestiune, licitaţia pentru lucrări a fost lansată în martie şi deja avem o amânare. Ofertele trebuiau depuse în luna mai, s-a decalat pentru luna august, să sperăm că este ultima amânare. Vorbim despre un proiect pe axa est-vest de mobilitate urbană verde, pe care am reuşit să-l introducem în PNRR şi să aibă o finanţare de 13 milioane de euro. Am adoptat un amendament în Parlament la o lege care merge la promulgare prin care i se permite domnului Boc să facă exproprierile pentru acest proiect. Doar Metrorex putea să facă exproprieri pentru metrou, dar Metrorex nu are nicio treabă cu Clujul. Aşadar, i-am rezolvat eu o problemă. Poate găseşte timp să-mi mulţumească, nu doar să găsească vinovaţi imaginari”, a mai spus deputatul USR.

Autostrada A3 Transilvania

„Este singurul proiect din PNRR pe care se lucrează şi se lucrează bine, sunt 42 de kilometri, 400 de milioane de euro, toată birocraţia am rezolvat-o anul trecut, e vorba de exproprieri, păduri, utilităţi, aviz, autorizaţii. Sună plictisitor, dar lucrurile astea plictisitoare blochează de ani buni România, dar unii le rezolvă şi alţii nu. Actuala guvernare, colegii domnului Boc de la PSD, au reuşit contraperformanţa să ducă proiectul aproape de reziliere. Nu o spun eu, ci un document oficial transmis de constructorul acestui lot care a făcut cerere de reziliere săptămâna trecută. Guvernul are încă soluţia la îndemână, dar nu reuşeşte să o pună în practică, e vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care ar trebui s-o dea pentru ajustarea pe formula folosită în contractele mari de infrastructură în toată Europa, a preţurilor pe baza creşterii la materialele de construcţii. În loc de asta, a dat o ordonanţă care excludea proiectele de pe fonduri europene, iar apoi a mai dat încă una cu o formulă proastă de actualizare a preţurilor care nu acoperă nici pe departe creşterea reală. Dacă nu se dă această ordonanţă de corectare a preţurilor rapid, domnul Boc poate da nişte telefoane, să-şi folosească influenţa în această coaliţie, proiectele acestea vor fi reziliate”, a mai precizat fostul ministru.


Drulă spune că în cursul zilei de astăzi a vizitat tronsonul Cheţani-Câmpia Turzii.

„Am fost mai devreme pe sectorul Cheţani-Câmpia Turzii, e vorba de un sector de 16 km, singurii 16 kilometri care lipsesc între Târgu Mureş şi Cluj, capătul autostrăzii a rămas aşa din 2009, este abandonat. Anul trecut, am reziliat lucrările, le-am şi relicitat, iar în septembrie, luna în care am plecat de la minister, s-au depus 3 oferte. Compania de Drumuri n-a reuşit să semneze un contract. Ultima decizie de la contestaţie e din februarie. Din februarie şi până în iunie nu au reuşit să încheie un contract şi sunt doar 3 oferte”, a mai spus acesta.


CITEȘTE ȘI:

După „înțepăturile” la adresa lui Boc, Drulă vine la Cluj. Va inspecta o porțiune de autostradă

Boc: „Drulă ne-a scos centura metropolitană din PNRR! E direct răspunzător” / Drulă: „E o administrație incapabilă care caută țapi ispășitori”

Boc: „Cine a prioritizat metroul la Cluj? Drulă a scos cu ranga centura metropolitană din PNRR”

abonare newsletter