Educație

Scenariul ROȘU de la Aghireș s-ar putea să nu dureze mult. Ce spune ISJ Cluj?

Există șanse mari ca scenariul roșu din cele două localități clujene să nu dureze foarte mult după începerea anului școlar. Copiii ar putea să meargă fizic la școală.

 

 


În urma stabilirii scenariilor după care vor funcționa unitățile de învățământ la nivel național, 7 localități din județul Cluj sunt obligate să urmeze scenariul roșu și cel galben pentru desfășurarea activităților școlare, începând cu 14 septembrie.

 


Două localități se află în scenariul roșu

Astfel, la nivelul județului Cluj, localitățile Aghireș și Cornești se află în scenariul roșu, având mai multe cazuri de Covid-19. Marinela Marc, Inspectorul General Școlar, a vorbit cu Monitorul de Cluj despre situația acestor localități cu privire la începerea noului an școlar:

„La Aghireș, în data de 16 septembrie încetează perioada de izolare și carantină, deci practic, două zile ar merge pe scenariul roșu, după care ar putea reveni pe scenariul verde, față în față. Desigur, asta va fi decizia Direcției de Sănătate Publică și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. La Cornești e o situație similară. Cele 5 persoane confirmate cu Covid-19 sunt persoane în vârstă, nu au copii, nu au nepoți, nu au contact cu școala, dar sigur că intră în incidența prevederilor Ordinului și este declarat scenariu roșu”, a spus aceasta.


Pe lângă cele două, Clujul se mai confruntă cu problema scenariului galben care se va derula în cinci localități. În legătură cu acestea, Marinela Marc a declarat că unitățile de învățământ sunt pregătite pentru ce are să urmeze din 14 septembrie:

„Celelalte localități sunt în scenariul galben, dar școlile sunt pregătite pentru a începe activitatea față în față. E vorba de mediul rural, efective mici, unde se poate respecta distanțarea, unde s-au luat toate măsurile de siguranță. Se fac eforturi încă acolo unde nu au reușit să se facă achizițiide echipamente IT, pentru ca acestea să se deruleze, astfel încât, dacă vor fi în situația în care vor apărea cazuri de elevi care să fie în situația de carantină sau de izolare, să putem să desfășurăm și activități de învățare online”, a explicat aceasta pentru Monitorul de Cluj.


Clujul este gata pentru începerea școlii

„Peste tot oamenii sunt pregătiți, au achiziționat mobilier individual, tocmai pentru a desfășura mai bine mobilierul pe suprafețele de care dispun. S-au creat circuite, s-au amenajat curțile școlilor. De exemplu, la Câmpia Turzii s-a creat ceva foarte ingenios, mobilier din lemn vopsit în spațiul verde de la școală pentru a desfășura anumite activități în aer liber sau pentru a se crea spații de așteptare pentru copii, până la venirea microbuzului școlar sau pentru pauzele de aerisire și dezinfectare.”

De asemenea, Inspectorul General s-a declarat încrezătoare cu privire la modul în care cadrele didactice vor gestiona activitățile școlare în condiții de siguranță, de la grădinițe până la învățământul liceal.


CITEȘTE ȘI:
 

Ce cred studenții din anul I despre scenariul hibrid? „Este greu să-ți formezi așteptări când n-ai idee ce și cum va fi”

 

Părinții pot răspunde penal pentru glume privind infectarea cu COVID-19

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter