Educație

Părinții pot răspunde penal pentru glume privind infectarea cu COVID-19

Avocatul Alina Roșca a vorbit despre soluțiile pe care le au părinții care nu vor să-și trimită copiii la școală.

Părinții pot răspunde penal pentru glume privind infectarea cu COVID-19 Părinții pot răspunde penal pentru glume privind infectarea cu COVID-19

 

 


Astfel, avocata a discutat despre soluțiile legale care vin în ajutorul părinților care nu doresc să-și trimită copiii la școală, cât și despre ce riscuri presupune un demers greșit în acest sens.

 


„Ca părinți nu putem lua decizia de a ține copiii în casă, ar însemna să nu le dăm dreptul a merge la școală. Sunt și excepții -  dacă sunt copii cu afecțiuni grave sau dacă locuiesc cu părinți, bunici expuși dacă s-ar îmbolnăvi, atunci putem merge la medic pentru a obține scutire”, a spus aceasta la Digi24.

O opțiune drastică

Alina Roșca a mai precizat o opțiune pe care părinți o pot alege în vederea evitării acestui an școlar dificil, însă presupune multe sacrificii din partea copilului, care îl vor afecta pe termen lung:


„Există și posibilitatea de a cere înghețarea anului școlar, dar trebui dovezi foarte bune și trebuie luate în calcul efectele grave pe termen lung asupra copilului care pierde dreptul de a sta cu generația lui”, a explicat ea.

Cu toate că declarația pe proprie răspundere a părinților cu privire la starea de sănătate a copilului a fost scoasă din discuție după mai multe conflicte, părinții vor răspunde în continuare de starea de sănătate a copilului, însă nu mai răspunde în fața legii, în cazul în care a greșit.


„Școala răspunde pentru modul în care se face curățenia, igiena și organizarea claselor. Pe de altă parte, deși nu se mai cere din partea părinților declarația pe propria răspundere, răspunderea este și a părinților. Dacă e un caz de infectare și va fi făcută o investigație epidemiologică atunci părintele trebuie să dea declarație în care să spună dacă copilul a intrat în contact cu persoane infectate. Dacă declarația este falsă, părintele va răspunde legal.”

Se va răspunde penal pentru glume privind infectarea

Aceasta a tras și un semnal de alarmă, astfel încât părinții să discute cu copiii despre gravitatea situației, iar aceștia să nu facă glume cu privire la infectarea cu noul coronavirus sau să argumenteze astfel absența de la școală.


„Nu ar trebui luată această glumă ca motiv pentru a absenta, copilul și părintele pot răspunde legal dacă fac astfel de glume”, a subliniat avocata.

CITEȘTE ȘI:

Condițiile în care pot părinții opta doar pentru școala online. Care sunt documentele necesare?

 

Documentul ce a revoltat părinții va fi eliminat! Copiii nu mai au nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru a intra în școală

 


 

abonare newsletter