Educație

Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc, despre eliminarea unor materii din programa de liceu: „Ar trebui să se regăsească în școală, într-un fel sau altul”

Unele materii ar urmă să fie scoase din trunchiul comun pentru elevii de liceu de la profilul real. Șefa IȘJ Cluj consideră că este important ca aceste discipline să se regăsească în școală, chiar dacă sub altă formă.

/ Foto: depositphotos.com / Foto: depositphotos.com

 

 


Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, iar psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, obținut de edupedu.ro.

 


Sunt vizați elevii de la specializările „Matematică-Informatică” și „Științe ale Naturii”. Cu excepția geografiei, disciplinele menționate sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.

Potrivit observațiilor din proiect, în clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu. În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia sunt scoase din trunchiul comun și sunt adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului amintit mai sus.


Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră. Nu este clar cum se va face organizarea acestor ore în orarul elevilor și al profesorilor, având în vedere opțiunile elevilor. Documentul este încă în lucru și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.

______________________________________________________


VEZI ȘI: 

Cu ce mai rămân elevii la terminarea liceului? Fizica, chimia sau biologia și geografia ar urma să fie eliminate din programă, logica și psihologia nu se vor mai studia deloc

______________________________________________________


Șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, Marinela Marc, spune că este convinsă că acestea modificări au fost dezbătute de specialiști, în favoarea elevilor. Marc susține, totodată, că aceste materii tot trebuie să se regăsească în școală „într-un fel sau altul”, chiar dacă ar deveni discipline opționale:

„Sunt documente curriculare care se aprobă prin ordin de ministru și care stipulează disciplinele de studiu, numărul de ore alocate pentru fiecare disciplină în fiecare an de studiu. Sunt convinsă că specialiștii în științe ale educației au ajuns la concluzia că pentru profilul viitorului absolvent de gimnaziu, de liceu, care să se potrivească societății de mâine, sunt anumite discipline care contribuie mai mult sau mai puțin la formarea și la dezvoltarea sa. Noi suntem cei care aplicăm aceste lucruri, specialiștii sunt cei care se exprimă asupra oportunității sau necesității studierii anumitor discipline. Nu aș putea să mă pronunț pentru că nu știu care sunt studiile care au stat la baza luării acestei decizii. Cu siguranță că au în spate niște studii. 

Dacă vă gândiți la disciplinele umaniste, cu siguranță, într-un fel sau altul ele ar trebui să se regăsească în școala noastră. Dacă nu ca disciplină în trunchiul comun, măcar ca disciplină opțională pentru că, de exemplu, logica este importantă în viața noastră. Indiferent de meseria, specializarea, calificarea pe care ar alege să o urmeze în viitor, logica, argumentarea sunt puncte importante în dezvoltarea oricărui tânăr. Despre profilul psihologic nici nu are rost să mai vorbim...”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Marinela Marc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Zilele Liceului „Lucian Blaga”: 50 de ani de la înființarea școlii clujene. „Luptăm pentru fiecare copil și ne străduim să-l ajutăm să își atingă potențialul” VIDEO

Peste 6.000 de elevi din clasele a II-a susțin probele scrise din cadrul evaluării naționale, la Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter