Economie
România, țara cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană: avansul prețurilor a ajuns la 5,8%
Deși inflația în Uniunea Europeană rămâne temperată, România înregistrează cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să crească în iunie până la 2,3%, de la un nivel de 2,2% luna precedentă, în timp ce România este în continuare țara cu cea mai ridicată inflație, cu un avans anual al prețurilor de 5,8%, arată datele publicate joi de Eurostat, potrivit Agerpres.ro.
CITEȘTE ȘI:
Oamenii știu că prețurile cresc, dar nu știu cum să se protejeze
Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost:
*Cipru - 0,5%,
*Franța - 0,9%
*Irlanda - 1,6%
România rămâne lider în topul european negativ al inflației
La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost:
*România - 5,8%,
*Estonia - 5,2%,
*Slovacia – 4,6%
*Ungaria - 4,6%
Comparativ cu situația din mai 2025, rata anuală a inflației a scăzut în cinci state membre și a crescut în 22 state membre, inclusiv în România (de la 5,4% până la 5,8%), conform Eurostat.
CITEȘTE ȘI:
Inflația a crescut la 5,7% în luna iunie
În zona euro, rata anuală a inflației a urcat în iunie până la 2%, de la un nivel de 1,9% în mai, atingând ținta pe termen mediu vizată de Banca Centrală Europeană (BCE). Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației în zona euro a venit din partea serviciilor (1,51 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și țigări (0,59 puncte procentuale). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 0,25 puncte procentuale.
Conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în România rata anuală a inflației a urcat la 5,7% în luna iunie 2025, de la 5,45% în luna mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,36%, serviciile cu 7,05% iar mărfurile nealimentare cu 3,9%.
CITEȘTE ȘI:
Fructele, serviciile și transportul feroviar, în topul scumpirilor din ultimul an. Zahărul și gazele s-au ieftinit.
Banca Națională a României semnala la începutul lunii iulie, că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
În luna mai, BNR a revizuit în creștere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: