Economie

Analiză UBB. Schimbări substanțiale pe piața IT din România și scăderea numărului de salariați din domeniu, în 2024.

Anul 2024 pare să reprezinte o provocare chiar și pentru un domeniu de vârf, precum cel al industriei IT, unde se estimează o reducere a numărului de salariați.

Piața IT, marcată de schimbări/Foto: pexels.com Piața IT, marcată de schimbări/Foto: pexels.com

 

 


Schimbările fiscale adoptate de Guvernul PSD-PNL încă din toamna anului trecut au afectat serios domeniul IT, unde a fost aplicată măsura scutirii de impozit pentru venituri lunare brute sub 10.000 de lei, în condițiile în care partea din venitul brut lunar ce depășește această sumă nu beneficiază de facilități fiscale.

 


La finalul anului trecut, numărul de angajați din sectorul IT a ajuns la 147.200 de persoane, în creștere cu 5,1% față de anul precedent, potrivit economiștilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

CITEȘTE ȘI: 
Măsurile fiscale asumate de Guvern ar putea duce la exodul IT-iștilor. Dan Tarcea: „Ne vom confrunta cu un efect invers în această zonă”

Clujul este orașul cu cel mai mare număr de IT-iști din România, raportat la numărul de locuitori. Domeniul IT a ajuns în prezent la 7-7,5% din Produsul intern brut, ceea ce este foarte mult. Este singurul domeniu cu care România poate să se „bată” cu celelalte țări. 


„Este o resursă foarte importantă pentru economia noastră, de viitor și trebuie să avem grijă ca această resursă să nu migreze. Pentru că suntem într-un domeniu extrem de volatil, întrucât un IT-ist poate lucra de oriunde, își face o reședință în Germania sau Letonia, spre exemplu, și atunci ne vom confrunta cu un efect invers în această zonă”, semnala în toamna anului trecut viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 

Piața IT, marcată de schimbări

Cercetătorii UBB anticipează că numărul de salariați în domeniul IT din România ar putea stagna sau chiar ar putea scădea ușor în 2024.


Schimbări majore pe piața IT din România:

Ritmul de creștere a efectivului de salariați se încetinește semnificativ, putând ajunge la o stagnare sau chiar la o scădere ușoară până la finalul anului 2024.


Pentru a asigura o dezvoltare continuă a acestui sector, companiile autohtone vor trebui să se reorienteze de la proiecte de outsourcing la crearea de inovații proprii”, potrivit Romanian Economic Monitor. 

Foto: Romanian Economic Monitor Facebook.com

De la începutul acestui an, mai bine de 200 companii tech au dat afară peste 50.000 de oameni la nivel mondial, potrivit portalului layoffs.fyi, care monitorizează concedierile din sectorul tehnologiei.

Conform cercetătorilor clujeni, piața globală a tehnologiilor informatice înregistrează o încetinire evidentă, iar efectele acestei încetiniri se resimt și în România. De altfel, ritmul de creștere a numărului de salariați din domeniul IT a început să încetinească încă din vara anului 2022, însă provocările reale pentru acest sector de activitate pot veni abia în 2024. 

CITEȘTE ȘI: 
România se află pe locul al doilea în Europa ca număr de specialişti IT

Una dintre soluțiile puse în fața sectorului IT din România poate fi reprezentată de o reconfigurare a pieței, prin care companiile IT să renunțe la outsourcing și să mizeze pe inovație, o schimbare de strategie despre care se vorbește de ani de zile în domeniu.

La finalul lui 2023, salariul mediu net era de 11.268 de lei în IT, acesta fiind cel mai bine plătit domeniu, pe când media națională se situa la puțin peste 5.000 de lei.

Potrivit datelor colectate în vara anului trecut și publicate de oficiul european de statistică, România se situează pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti angajaţi în IT şi pe locul 5 în rândul ţărilor UE ca procent de femei cu studii în IT&C, ce activează ca specialişti IT (29,9%).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

România se află pe locul al doilea în Europa ca număr de specialişti IT

Ultimele Stiri
abonare newsletter