Politică

Măsurile fiscale asumate de Guvern ar putea duce la exodul IT-iștilor. Dan Tarcea: „Ne vom confrunta cu un efect invers în această zonă”

Măsurile propuse de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar ar putea favoriza un exod al angajaților din sectorul IT, avertizează viceprimarul Clujului Dan Tarcea.

Sectorul IT, afectat de măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu/Foto: pixabay.com Sectorul IT, afectat de măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu/Foto: pixabay.com

 

 


Guvernul analizează aplicarea unor măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, iar unele dintre cele mai controversate propuneri vizează noi cote de impozitare pentru firmele mici și mijlocii sau scutirea de impozit din IT pentru venituri lunare brute sub 10.000 de lei (partea din venitul brut lunar ce depășește această sumă nu beneficiază de facilități fiscale).

 


Domeniul IT, un sector dinamic ce produce 7% din PIB

Clujul este orașul cu cel mai mare număr de IT-iști din România, raportat la numărul de locuitori. Primarul Emil Boc a semnalat în repetate rânduri pericolele aferente fenomenului de „brain drain” (exodul-creierelor) și necesitatea adoptării unor măsuri concrete pentru păstrarea forței de muncă acasă

În condițiile măsurilor fiscale promovate de Guvernul Ciolacu și criticate de specialiștii din domeniu, viceprimarul Clujului Dan Tarcea a avertizat că aplicarea acestora ar putea duce la exodul angajaților din sectorul IT, iar microîntrprinderile ar putea fi puse pe butuci. 


CITEȘTE ȘI: 
Clujul are cele mai multe microîntreprinderi. Peste 61.000 de firme ar putea fi afectate de plata unui impozit de 3% din venituri.

„Legat de componenta de IT, sunt unul dintre susținătorii reducerii taxelor în acest domeniu. 

Domeniul IT a ajuns în prezent la 7-7,5% din Produsul intern brut, ceea ce este foarte mult. Este singurul domeniu cu care România poate să se „bată” cu celelalte țări. 


Este o resursă foarte importantă pentru economia noastră, de viitor și trebuie să avem grijă ca această resursă să nu migreze. Pentru că suntem într-un domeniu extrem de volatil, întrucât un IT-ist poate lucra de oriunde, își face o reședință în Germania sau Letonia, spre exemplu, și atunci ne vom confrunta cu un efect invers în această zonă. 

7,5% din PIB reprezintă extrem de mult, iar sectorul IT a depășit alte domenii importante, precum agricultura. Trebuie să avem grijă de acest domeniu, pentru că viitorul va fi clar în această zonă de IT, ceea ce include și inovarea, și digitalizarea, fiind un domeniu extrem de vast. Aici nu aș umbla la această zonă ce a înregistrat o creștere exponențială”, a declarat, vineri, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio locale. 


După cum arată reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, un alt sector sensibil al economiei, reprezentat de microîntreprinderi, ar putea fi afectat de creșterea impozitului cu 3%, proiect inițiat de Guvernul Ciolacu. 

„Guvernul ar trebui să-și facă toate calculele necesare astfel încât să nu fie această creștere care va afecta companiile mici și mijlocii, care duc greul economic și sunt primele afectate de orice fluctuație a prețurilor sau crize”, a explicat Dan Tarcea. 

Creșterea gradului de colectare și eliminarea cheltuielilor inutile

În contextul în care, la nivel național, gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat este destul de redus, în Cluj colectarea taxelor a atins un procent de peste 95%, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții administrației locale. 

„Nu dispun de date despre cum decurge colectarea veniturilor în celelalte părți ale țării, dar pot să mă refer la Cluj și la Transilvania, unde rata de colectare este 98,8%, adică este o rată de colectare extrem de bună, aproape de 100%. 

Aceasta înseamnă că autoritățile de aici își fac treaba”, a explicat Tarcea. 

Printre măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia pentru acoperirea găurii din bugetul de stat ar fi creșterea gradului de colectare a veniturilor, dar și eliminarea cheltuielilor inutile, apreciază viceprimarul Clujului Dan Tarcea. 

Guvernul României a trimis Comisiei Europene două ordonanțe de urgență ce vizează reducerea deficitului bugetar: una pentru reducerea cheltuielilor publice, iar alta pentru modificarea codului fiscal pentru a strânge mai mulți bani la buget. 

Printre măsurile propuse, figurează:

Noi cote de impozitare pentru întreprinderi

Scutire diferențiată de impozit în domeniile IT, agricultură, industrie alimentară

Creșterea TVA la mai multe categorii de produse

20 de miliarde de lei este gaura pe care trebuie să o acopere Guvernul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul are cele mai multe microîntreprinderi. Peste 61.000 de firme ar putea fi afectate de plata unui impozit de 3% din venituri.

Cluj-Napoca: „Lecții” despre o strategie împotriva „exodului de creiere”. Ce rol au primarii?

Boc: „Clujul e orașul cu cel mai mare număr de IT-iști din UE, nu doar din România, raportat la numărul de locuitori”

abonare newsletter