Economie

România a încheiat anul 2023 cu un deficit de 5,7% din PIB, peste ținta de 4,4 asumată initial. Măsurile fiscale au afectat mediul economic.

Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB asumată de Guvern anul trecut a fost una ireală, în condițiile în care România a avut un deficit bugetar de 5,68 în 2023, cu mult peste estimările prognozate.

Lei românești/Foto: Depositphotos.com Lei românești/Foto: Depositphotos.com

 

 


România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din Produsul Intern Brut, cu o reducere ușoară față de anul anterior când era înregistrat un deficit de 5,76% din PIB. Însă, după cum avertizau specialiștii în domeniu, estimările guvernanților au fost depășite cu mult, astfel încât România nu a reușit să mențină deficitul la 4,4% din PIB. 

Deficit bugetar peste nivelul prognozat de guvernanți

De altfel, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Europene, deficitul public era proiectat la 6,3 % din PIB în 2023, urmând să scadă la 5,3 % în 2024 și la 5,1 % în 2025.


În vara anului trecut, Guvernul reușea să obțină de la Comisia Europeană o majorare a deficitului la 5,5-5,7% din PIB, față de valoarea asumată initial de 4,4% din produsul intern brut. În acest condiții, anul trecut, deficitul României a fost de 89,9 miliarde lei, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor. 

CITEȘTE ȘI: 
Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

Pe partea de venituri, Ministerul Finanţelor notează că au fost consemnate evoluţii favorabile, însă mai temperate, şi în cazul veniturilor din TVA, impozitul pe profit si venituri nefiscale.


Din păcate, în continuare România are cel mai mare deficit de încasare la TVA dintre statele Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI: 
Analiza UBB. România, cel mai mare deficit de încasare la TVA dintre statele Uniunii Europene. Anual, statul pierde 9 miliarde de euro

Potrivit unei analize realizate în toamna anului trecut de specialiștii UBB, România pierde 9 miliarde de euro pe an din cauza slabei încasări la TVA, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.


Cu o proastă colectare de TVA, statul român a impus o serie de măsuri fiscale cu impact direct asupra mediului economic, situație în care Banca Națională a României avertiza cu privire la o creștere a inflației la începutul anului 2024. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană: Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, din cauza inflației

În 2024, deficitul bugetar ar putea depăși cu mult nivelul din 2023

Într-o singură lună, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei. Statul cheltuie 324.000 lei pe secundă

abonare newsletter