Economie

Comisia Europeană: Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, din cauza inflației

Prognoze sumbre pentru economia românească din partea Comsiei Europene. Dacă anul trecut creșterea economică a fost de 4,9%, în 2023 creșterea economică este marcată de o încetinire puternică, fiind estimată la 2,2%, din cauza inflației ridicate.

Economia României încetinește, potrivit Comisiei Europene/Foto: Depositphotos.com Economia României încetinește, potrivit Comisiei Europene/Foto: Depositphotos.com

 

 


Comisia Europeană a revizuit, în jos, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,2% cât anticipa în mai, la 2,2%, din cauza inflaţiei ridicate care limitează veniturile reale disponibile, a înăspririi condiţiilor financiare şi cererii externe, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri de executivul comunitar.

 


Marți, Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit creșterea economiei românești, iar datele pentru primele nouă luni ale anului reflectă o situație economică îngrijorătoare: Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de doar 1,1% în perioada ianuarie-septembrie 2023.

CITEȘTE ȘI: 
Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

Ulterior, și Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere la 2% estimarea de creştere economică pentru acest an, de la 2,8% anterior, motivând scăderile din industrie şi rezultatele neaşteptat de slabe din agricultură.


Inflația și factorii de risc încetinesc economia României

Conform noilor previziuni ale Comisiei Europene, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2023 şi de 3,1% în 2024, mai puţin decât avansul de 3,2% în 2023, respectiv 3,5% în 2024, conform previziunilor economice de primăvară.

„Creşterea reală a PIB-ului este prognozată să accelereze la 3,1% în 2024 şi 3,4% în 2025, susţinută de creşterile solide ale veniturilor disponibile, diminuării impactului de pe urma majorării dobânzilor şi rezistenţei consumului şi investiţiilor publice. În timp ce consumul privat este aşteptat să încetinească, investiţiile vor rămâne principalul contributor la creşterea PIB pe parcursul intervalului de prognoză", se arată în raportul executivului comunitar.


În ceea ce priveşte deficitul guvernamental, prognoza de toamnă a Comisiei Europene estimează că aceasta este posibil să ajungă la 6,3% din PIB în 2023, acelaşi nivel ca şi în 2022. În acest caz, este vorba de o revizuire semnificativă, în sus, faţă de deficitul de 4,7% din PIB prevăzut în prognoza de primăvară.

CITEȘTE ȘI: 
Bugetari de lux. În jumătate de an, costurile cu parlamentarii români au depășit 28 milioane de euro

Cu privire la inflaţie, Comisia Europeană estimează că în condiţiile în care inflaţia de bază este una rezistentă şi deasupra inflaţiei totale în 2023, tendinţa de scădere a inflaţiei totale va lua avânt abia în 2024 şi 2025, când ar putea să reintre în intervalul ţintă al BNR. Pentru acest an, CE se aşteaptă la o scădere modestă a inflaţiei până la 9,8%, de la o medie de 12% în 2022, urmând să scadă până la 5,9% în 2024 şi 3,4% în 2025.


Potrivit raportului asupra inflației prezentat săptămâna trecută de Mugur Isărescu, Banca Națională a României estimează o creștere de doar 2% a economiei pentru acest an.

Mai mult, noile taxe aplicate de Guvern vor genera o creștere a inflației la începutul anului viitor, potrivit analizei BNR. 

Și Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit, recent, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 2,4% cât estima în aprilie, până la 2,2%, potrivit celui mai nou raport publicat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

BNR menține la 7,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. „Măsurile de majorare a taxelor duc direct la creșterea prețurilor”

Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

abonare newsletter