Economie

Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

Creșterile de taxe și impozite, în urma măsurilor fiscale aprobate de Guvern, plasează România într-o zonă de risc. Potrivit BNR, rata inflației este așteptată să se mărească la începutul anului viitor, sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite noi.

Românii vor resmiți creșterea inflației în prețurile de la raft/Foto: pixabay.com Românii vor resmiți creșterea inflației în prețurile de la raft/Foto: pixabay.com

 

 


De la 1 noiembrie, scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti a fost eliminată, în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu mai sunt scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă. Recent, și președintele Klaus Iohannis a recunoscut că noile măsuri fiscale adoptate de Guvern și promulgate de președinție, nu au fost bine primite de mediul de afaceri.

 


Potrivit celei mai recente analize realizate de Banca Națională a României, noile taxe și impozite aplicate de Guvern vor duce la o creștere a ratei anuale a inflației, aspect ce va fi resimțit de români în prețurile produselor afișate la rafturi. 

Inflație mai mare în noul an, din cauza măsurilor fiscale

Rata anuală a inflației în septembrie 2023 a înregistrat o încetinire, situându-se la 8,8%. Cu toate acestea, produsele alimentare s-au scumpit cu peste 10%.Deși specialiștii BNR estimează că pe termen mediu și lung, rata anuală a inflației va scădea, începutul noului an va aduce cu sine o majorarea a inflației. 


„Rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite –, și să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-și accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei”, potrivit raportului publicat miercuri de BNR. 

CITEȘTE ȘI: 
Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.

Astfel, incertitudinile și riscurile însemnate la adresa perspectivei inflației decurg totuși din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, potențial suplimentate în perspectivă, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.


Banca Națională a României avertizează că incertitudinele în plan economic sunt alimentate de lipsa de predictibilitate fiscală, dar și de măsurile preconizate pentru creșterea pensiilor și salariilor din sectorul bugetar.

„Incertitudini și riscuri notabile rămân asociate însă și conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind, demersurile recente vizând limitarea cheltuielilor bugetare în 2023 și posibila mărire în următorii ani a pachetului de măsuri fiscal-bugetare corective, dar și implicațiile potențiale ale noii legislații privind pensiile și salariile din sectorul public, precum și eventuale noi majorări salariale acordate personalului bugetar”, arată BNR. 


CITEȘTE ȘI: 
Românii, mai săraci de la un an la altul. Cheltuielile pe gospodărie s-au majorat cu peste 10%

Cele mai recente date și analize indică o reducere semnificativă a creșterii economiei în a doua parte a anului curent, implicând o dinamică anuală mai modestă a PIB în trimestrul III decât cea anticipată anterior.

Astfel, în intervalul iulie-august, vânzările cu amănuntul și cele auto-moto, precum și serviciile prestate populației au consemnat noi pierderi de dinamică anuală, iar producția industrială și-a prelungit declinul apreciabil în termeni anuali. În schimb, volumul lucrărilor de construcții și-a reaccelerat considerabil creșterea în raport cu aceeași perioadă din 2022, în principal pe seama evoluțiilor de pe segmentul nerezidențial și de pe cel al construcțiilor inginerești.

Pe piața muncii, datele recente arată o încetinire pronunțată a creșterii lunare a efectivului salariaților din economie în iulie-august și menținerea relativ stabilă a ratei șomajului.

Consiliul de administrație al BNR a hotărât, miercuri, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ungaria şi România sunt pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata inflaţiei

Rata anuală a inflației, sub 9% în septembrie. Prețurile au crescut pentru majoritatea produselor

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

abonare newsletter