Economie

Analiza UBB. România, cel mai mare deficit de încasare la TVA dintre statele Uniunii Europene. Anual, statul pierde 9 miliarde de euro

România pierde 9 miliarde de euro pe an din cauza slabei încasări la TVA, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.

Lei românești/Foto: Depositphotos.com Lei românești/Foto: Depositphotos.com

 

 


În vara acestui an, BNR avertiza că deficitul bugetar la sfârșit de an riscă să depășească 6% din PIB, în lipsa unor măsuri.

 


O bună rată de colectare la TVA ar putea acoperi deficitul bugetar al țării, care se adâncește de la o lună la alta. 

Potrivit analiștilor UBB, România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele Uniunii Europene. 


„Reducerea deficitului de încasare la TVA ar reprezenta un instrument eficient pentru a reduce deficitul major al bugetului statului:

România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele UE, pierzând astfel un venit de aproximativ 9 miliarde de euro la bugetul statului.


România este una dintre cele două țări europene în care eficiența colectării TVA s-a înrăutățit în ultimii 5 ani”, arată analiza realizată de economiștii UBB, în cadrul programului Romanian Economic Monitor. 

România are cel mai mare deficit de încasare la TVA dintre statele UE/Foto Romanian Economic Monitor

Situația nu este nouă, astfel încât tema încasării TVA a devenit o problemă cronică pentru România. În urmă cu trei ani, România avea un deficit al încasării TVA estimat la 37,3% (7,9 miliarde euro). În timp, situația s-a înrăutățit. 


Gaura bugetară a României se adâncește 

Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru sfârșitul acestui an a devenit ireală. Cel mai realist scenariu arată că deficitul României va trece de 6% din PIB. 

Cu o proastă colectare de TVA, statul român a impus o serie de măsuri fiscale ce vor măcina mediul economic, situație în care Banca Națională a României anunța o creștere a inflației la începutul anului 2024. 

CITEȘTE ȘI: 
Într-o singură lună, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei. Statul cheltuie 324.000 lei pe secundă

Potrivit ultimelor analize efectuate de specialiștii BNR, economia României a încetinit la 0,4% în trimestrul trei al acestui an, faţă de trimestrul precedent.

În perioada ianuarie-septembrie 2023, din creșterea estimată de 2,8% pentru acest an, potrivit datelor revizuite de statistică, PIB-ul a crescut usor peste 1%. Banca Națională a României estimează o creștere de doar 2% a economiei pentru acest an.

În acest răstimp, doar în luna septembrie, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei și a trecut de 3,5% din PIB. Astfel, la începutul toamnei, diferența dintre venituri și cheltuieli a ajuns la 56 de miliarde de lei. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Într-o singură lună, deficitul bugetar a crescut cu 14 miliarde de lei. Statul cheltuie 324.000 lei pe secundă

Analiză UBB: PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

Comisia Europeană: Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, din cauza inflației

Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

abonare newsletter