Economie

În 2024, deficitul bugetar ar putea depăși cu mult nivelul din 2023

Deficitul bugetar pe anul 2024 este posibil să depăşească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară.

Deficitul bugetar pe 2024 ar putea depăși cu mult nivelul din 2023 Foto monitorulcj.ro Deficitul bugetar pe 2024 ar putea depăși cu mult nivelul din 2023 Foto monitorulcj.ro

 

Acesta este avertismentul  Consiliului Fiscal într-o opinie preliminară cu privire la proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi la Strategia fiscal bugetară pentru perioada 2024 – 2026, informează Agerpres.


CF a primit de la Ministerul de Finanţe, pe 9 decembrie, un prim set de documente privind cele trei proiecte de lege, pentru ca, un nou set de proiecte să fie transmis instituţiei în după-amiaza zilei de 13 decembrie. În aceste condiţii, Consiliul Fiscal precizează că a fost pus în imposibilitatea revizuirii opiniei extinse, astfel încât a decis emiterea unei opinii preliminare.

“Drept consecinţă, examinarea de către CF a primului set de documente conduce la concluzia că este foarte posibil ca deficitul bugetar pe anul 2024 să depăşească semnificativ deficitul pentru 2023, existând riscuri majore cu privire la procesul de consolidare bugetară. Deficitul bugetar în 2023, conform documentelor transmise de Ministerul Finanţelor, este 5,9% din PIB în metodologie cash şi 6,0% din PIB în metodologie europeană/ESA”, se arată în opinia preliminară a CF.


Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere a economiei de 3,4% şi un deficit bugetar de 5% din PIB.


 Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

abonare newsletter