Administrație

Emil Boc: „Traficul greu de tranzit va fi eliminat din Cluj-Napoca”. Când intră în vigoare noile reglementări rutiere?

Traficul de tranzit pentru TIR-uri și mașinile de mare tonaj va fi eliminat din Cluj-Napoca, după deschiderea drumului expres de la Tureni. Indicatoarele de interzicere a traficului greu vor fi amplasate în mai multe locații de la intrarea în municipiu.

Emil Boc: „Traficul greu de tranzit va fi eliminat din Cluj-Napoca”. Când intră în vigoare noile reglementări rutiere?|Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro Emil Boc: „Traficul greu de tranzit va fi eliminat din Cluj-Napoca”. Când intră în vigoare noile reglementări rutiere?|Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

 

 


Măsura va fi aplicată în condițiile în care șoferii pot circula acum pe drumul expres de la Tureni, care conectează Autostrada Transilvania de DN1. 

CITEȘTE ȘI: 
Boc anunță eliminarea traficului greu din oraș odată cu deschiderea drumului expres de la Tureni: „1.800 de TIR-uri și mașini de mare tonaj nu vor mai circula prin municipiul Cluj-Napoca”

Recent, municipalitatea a lansat în dezbatere publică pachetul cu noile reglemtări rutiere ce vor avea un impact substanțial în privința descongestionării traficului din oraș. 


Boc: Traficul greu va fi eliminat din Cluj-Napoca

„Am convocat ședința de astăzi pentru a putea elimina traficul greu de tranzit din municipiul Cluj-Napoca, odată cu darea în folosință a conectării Clujului la Autostrada A3, prin drumul expres cu patru benzi de la Tureni”, a declarat, marți, primarul Clujului Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu Local. 

CITEȘTE ȘI: 
Primul șofer care a circulat pe drumul expres de la Tureni: „Este cea mai frumoasă investiție din Ardeal. Aștept acest drum de 35 de ani!” VIDEO

„Avem nevoie de această hotărâre de Consiliu Local pentru a putea amplasa la intrarea și ieșirea din municipiu, în parteneriat cu drumurile naționale, indicatoarele necesare pentru devierea traficului greu, adică a acestui trafic de tranzit, în special din direcția Bistrița, Oradea sau Oradea, Bistrița. 


Prin această modificare, vom elimina un trafic de tranzit care va consta în circa 1.800 de TIR-uri și mașini de peste 7,5 tone din municipiul Cluj-Napoca. 

Deci, traficul de tranzit va fi eliminat din Cluj-Napoca. În același timp, cei care au treabă în municipiu, cu acte doveditoare, care lucrează la șantierele din oraș, vor putea intra în continuare în municipiul Cluj-Napoca în baza unei Autorizații de liberă trecere”, a explicat Emil Boc. 


Astfel, potrivit proiectului de Consiliu Local, de vineri, 18 iulie, traficul greu și de tranzit de pe Calea Baciului – Corneliu Coposu – Giordano Bruno – Maramureș – Fabricii de Chibrituri – Gării – Oașului – B-dul Muncii va fi eliminat. 

Accesul pentru acest tip de transporturi va fi permis doar în baza unei Autorizații de liber acces, care se poate obține de pe site-ul oficial al Primăriei.


„Modificăm și regimul Autorizației de liberă trecere, în sensul că trebuie obținută în fiecare zi – de pe site-ul Primăriei, la un cost aflat la nivelul stabilit în anul 2011 – autorizația în care va fi indicată unde în municipiul Cluj-Napoca are loc livrarea sau la ce șantier se deplasează. Dacă este vorba de o aprovizionare multiplă, vor fi specificate toate locațiile, pentru a putea urmări în trafic respectarea traseului”, a explicat Emil Boc. 

Drumul expres de la Tureni, realizat cu bani europeni

Noua șosea de mare viteză, în lungime de aproximativ cinci kilometri, face legătura între Autostrada Transilvania A3 și Drumul Național DN1, lângă localitatea Tureni. Drumul expres realizat de Dimex și CON-A contribuie semnificativ la eficientizarea traficului din regiune.

Drumul expres de la Tureni face legătura între A3 și DN! și contribuie semnificativ la descongestionarea traficului din municipiul Cluj-Napoca|Foto: Ana Greavu - monitorulcj.ro

„Noi am contribuit prin asigurarea finanțării proiectului de infrastructură de la Tureni de peste 100 de milioane de euro, din fonduri europene.

Atunci când vă aflați pe acest drum de legătură de la Tureni, trebuie să știți că Europa este aici, cu bani prin care reușim să descongestionăm traficul din Cluj, să asigurăm conectarea la Autostrada Transilvania, și să avem un aer mai curat în municipiul Cluj-Napoca”, a adăugat primarul Clujului. 

Indicatoarele de interzicere a traficului de tranzit în Cluj-Napoca vor fi amplasate în 11 locații de la intrarea în municipiu:
*Valea Fânațelor – Pădureni 
*Borhanciului – Gheorgheni
*Valea Seacă – Popești
*B-dul Muncii – Centura Apahida
*Valea Chintăului – Chinteni
*Făgetului – Sălicea
*Calea Dezmirului 
*Calea Baciului
*Traian Vuia 
*Feleacu
*Florești

Devierea traficului greu de tranzit 

„Traficul de greu de tranzit trebuie însă deviat cu mult timp înainte de a ajunge în municipiul Cluj-Napoca. 

Astfel, a fost obținut avizul de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru devierea traficului din Căpuș sau la OMV în Apahida, să nu mai vină spre Cluj-Napoca, ci să meargă pe centura Apahida – Vâlcele. 

Interdicțiile pentru traficul greu de trazit vor intra în vigoare simultan. Mai este nevoie de un aviz de la Poliția Română pentru descărcarea de pa autostradă, noi am obținut avizul necesar de la IPJ Cluj. Vom amplasa indicatoarele și punem folie pe ele. În momentul în care și DRDP-ul are amplasate indicatoarele, atunci le vom deschide deodată. 

Am convenit că vineri, 18 iulie, vor fi amplasate și indicatoarele Direcției de Drumuri și Poduri Cluj, pe drumul național și pe autostradă, astfel încât să nu mai avem trafic de tranzit în Cluj-Napoca. 

Astfel, proiectul de hotărâre privind interzicerea traficului greu de tranzit va intra în vigoare începând de vineri, 18 iulie. 

Prin drumul expres de la Tureni mai avem o centură de Nord a Clujului, după cum Autostrada Transilvania a reprezentat pentru Sudul Clujului o măsură de impact în ceea ce privește eliminarea traficului greu”, a spus Emil Boc. 

Proiectul a fost aprobat cu 27 de voturi „pentru”. 

Ce alternative vor avea șoferii?

În mod obligatoriu, TIR-urile și mașinile de mare tonaj (peste 7,5 tone) vor circula pe traseul Căpușu Mare – DN1J – Nădășelu și nu vor intra pe Calea Baciului în Cluj-Napoca. De la Nădășelu, TIR-urile vor urca pe autostradă și vor ajunge la Tureni, de unde pot parcurge DN1 spre Centura Vâlcele-Apahida și de acolo pot merge spre Bistrița sau Baia Mare.

Traficul greu din Cluj-Napoca va fi interzis. Șoferii dispun de noi opțiuni rutiere odată cu deschiderea DEx4 Tureni|Sursa foto: primariaclujnapoca.ro

La fel, traficul greu care vine de la Bistrița – Oradea nu va mai tranzita municipiul Cluj-Napoca, ci va utiliza drumul expres de la Tureni. 

Potrivit autorităților, cei care vin din Baia Mare, la Răscruci, vor avea o informare, astfel că, obligatoriu, la sensul giratoriu de la Apahida se va intra pe Centura Vâlcele și nu pe Bulevardul Muncii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Traficul de mare tonaj, interzis în Cluj-Napoca. Ce alternative vor avea șoferii?

Boc anunță eliminarea traficului greu din oraș odată cu deschiderea drumului expres de la Tureni: „1.800 de TIR-uri și mașini de mare tonaj nu vor mai circula prin municipiul Cluj-Napoca”

Ultimele Stiri
abonare newsletter