Administrație
România cumpără alte 9 trenuri electrice de la polonezi. Patru rute pentru conectarea Clujului.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară achiziţionează alte nouă rame electrice de lung parcurs de la producătorul polonez Pesa. Patru din cele nouă rute vor pleca din Cluj.

Cele nouă trenuri (rame electrice de lung parcurs) contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un act adițional, se vor adăuga celor 20 contractate la sfârșitul anului 2023.
CITEȘTE ȘI:
Primul tren regional produs în Polonia ar putea ajunge în România la final de mai
29 de trenuri electrice pentru România, până la sfârșitul lui 2027
ARF a semnat, miercuri, 14 mai, actul adițional la contractul de achiziție a 20 de rame electrice interregionale (RE-IR).
„Actul Adițional prevede suplimentarea contractului încheiat de ARF cu PESA, la data de 19 decembrie 2023, cu încă 9 rame electrice de lung parcurs și asigurarea perioadei de mentenanță pentru acestea pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, la care se adaugă serviciile de instruire a personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și utilizarea aplicațiilor software, care sunt asigurate de către furnizor”, se arată în informarea publicată de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pe pagina de Facebook.
Finanţarea celor 20 de rame electrice interregionale a fost asigurată prin Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar cele 9 unităţi electrice multiple urmează să fie finanţate prin Fondul pentru Modernizare (FM).
Valoarea totală a contractului pentru achiziţia a celor 29 de unităţi electrice multiple interregionale şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de peste 1,6 miliarde lei, cu termen de livrare a primei rame în luna septembrie a anului 2025 şi furnizarea pachetului complet de 29 de rame până la finalul anului 2027.
Facilitarea conexiunilor regionale: patru rute prin județul Cluj
Potrivit obiectivului asumat prin acest proiect, trenurile electrice RE-IR vor facilita conexiunile interregionale, contribuind la asigurarea mobilității, la utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon în transport feroviar, prin îmbunătățirea transferului modal, care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din transport.
Rutele pe care vor circula aceste trenuri sunt:
*Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
*Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova;
*Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani -Iași/Suceava;
*Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – lași/Suceava;
*Galați – Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia);
*(Mangalia) – Constanța – Fetești – Brăila – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava;
*(Giurgiu) – București – Ciulnița – Călărași;
*Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov;
*Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.
Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este de 160 km/h, acestea fiind compuse din trei vagoane care asigură 191 de locuri pe scaune.
În septembrie 2023, constructorul polonez PESA câștiga licitația pentru achiziția a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs. Contractul de peste 1 miliard de lei prevede furnizarea unui număr de 20 de trenuri electrice care vor circula pe traseele Cluj-Brașov și Cluj-Oradea și Cluj-Craiova.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: