Administrație

Trenuri electrice pe ruta Cluj-Brașov și Cluj-Oradea, după reabilitarea și electrificarea căii ferate. Contract de peste 1 miliard de lei.

Noi trenuri electrice vor deservi călătorii clujeni pe traseele Cluj-Craiova, Cluj-Brașov sau Cluj-Oradea, după încheierea lucrărilor de modernizare și electrificare a liniilor de cale ferată.

Trenuri electrice pe rute din Cluj/Foto: Ministerul Transporturilor Facebook.com Trenuri electrice pe rute din Cluj/Foto: Ministerul Transporturilor Facebook.com

 

 


În aprilie 2023, CFR Infrastructură semna contractele pentru supervizarea lucrărilor de modernizare și pe primele două loturi ale Magistralei M 300 Cluj - Oradea – Frontieră Ungaria, Lotul I Cluj-Napoca - Aghireșu și Lotul II Aghireșu - Poieni.

 


Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat, joi, desemnarea câștigătorului licitației pentru achiziția de noi trenuri electrice, finanțată prin PNRR.

„Societatea poloneză POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (PESA) a câștigat licitația pentru achiziția a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs RE-IR2”, informează sursa citată


Valoarea totală estimată a achiziției este cuprinsă între 1.201.615.722 lei și 2.374.592.590 lei, fără TVA, inclusiv serviciile de mentenanţă și reparații pe o perioadă de 15 ani.

Noile trenuri electrice vor fi utilizate pe următoarele rute:


Cluj Napoca - Sighișoara - Brașov;
Cluj Napoca - Alba lulia - Simeria- Târgu Jiu - Craiova; 
Brașov - Ploiești - Buzău - Focșani – Bacău- Pașcani-Iași/Suceava; 
Galați - Mărășești - Bacău - Pașcani – lași/Suceava;
Galați-Brăila - Făurei – Fetești - Constanța (Mangalia); 
Mangalia - Constanța - Fetești - Brăila – Mărășești - Bacău -Pașcani - Iași/Suceava; (Giurgiu) București - Ciulnița – Călărași. 

După finalizarea lucrărilor de electrificare, trenurile vor fi operate și pe următoarele rute:
Oradea - Cluj Napoca - Sighișoara - Brașov; 
Cluj Napoca - Alba lulia - Simeria- Târgu Jiu - Craiova – Calafat. 


Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații și respectiv după soluționarea contestaților/plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.

Traseu Cluj-Oradea în două ore

Proiectul vizează electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h, ceea ce va reduce major durata parcurgerii distanței între cele două orașe reședințe de județ. Electrificarea şi reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor conduce la realizarea unei infrastructuri feroviare optimizate.

Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe actualul tronson de cale ferată existent, cu excepţia unor zone în care este necesară mărirea razelor curbelor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie şi asigurării parametrilor pentru circulaţia cu viteză sporită. Prin proiect se realizează 18.0 km de linie dublă nouă. Se desfiinţează trecerile la nivel care nu respectă reglementările şi se realizează pasaje denivelate.

CITEȘTE ȘI: 
Electrificarea căii ferate Cluj-Oradea va ÎNCHIDE complet circulația feroviară pe mai multe porțiuni

În mai 2023, autoritățile locale din Cluj-Napoca pregăteau declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca-Oradea-Episcopia Bihor”, la solicitarea Ministerului Transporturilor.

Toate cele opt contracte pentru consultanță pe liniile Caransebeș – Timișoara – Arad și Cluj – Oradea au fost atribuite, potrivit unei informări a companiei CFR Infrastructură din aprilie 2023. Contractul de supervizare și consultanță pentru loturile 3 și 4 ale Magistralei 300 a fost atribuit firmei Egis.

Pe loturile I și II a fost desenmată câștigătoare asocierea SC Arex Lider Company SRL, SC Baicond Impex SRL și 3TI Progetti Italia-Ingengeria Integrata SPA. Cele două contracte au o valoare de aproape 30 de milioane lei. 

Contractul pentru reabilitarea și electrificarea primului lot al căii ferate Cluj-Oradea a fost semnat în decembrie 2022 cu Asocierea Alstom – Arcada iar pentru lotul 2 Arcada este lider în asocieree.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Exproprieri pe coridorul lucrărilor pentru reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor

Trenuri electrice pe ruta Huedin - Cluj - Bistrița. Două oferte depuse pentru 62 de rame electrice de scurt parcurs

Electrificarea căii ferate Cluj-Oradea va ÎNCHIDE complet circulația feroviară pe mai multe porțiuni

abonare newsletter