Administrație

Guvernul va aproba noi costuri pentru Centura Metropolitană a Clujului. Sorin Grindeanu: „Licitația să fie susținută în parametri normali, să vină companii să realizeze investiția” VIDEO

Costurile pentru realizarea Centurii Metropolitane Cluj ar putea fi majorate. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că Guvernul va reaproba indicatorii tehnico economici pentru această investiție. De altfel, acesta a anunțat deblocarea licitațiilor suspendate pe loturile Austostrăzii Transilvania.

Noi costuri aprobate pentru Centura Metropolitană Cluj. Deblocarea licitațiilor pe A3/Foto: monitorulcj.ro Noi costuri aprobate pentru Centura Metropolitană Cluj. Deblocarea licitațiilor pe A3/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Prezent la Cluj, la semnarea contractului pentru Magistrala 1 de Metrou, Sorin Grindeanu a declarat că Guvernul, împreună cu ministerul Transporturilor, vor modifica indicatorii tehnico-economic pentru proiectul Centurii Metropolitane Cluj. 

 


Acest aspect se impune în vederea deblocării licitațiilor pentru centura ocolitoare a Clujului.  

„Vom face cât mai repede, ministerul Transporturilor (indiferent de culoarea politică a ministrului), Guvernul va reaproba indicatorii tehnico-economici pentru Centura Metropolitană


Acest lucru trebuia făcut, pentru că prețurile și toate lucrurile care țin de o licitație de acest tip s-au modificat față de datele inițiale. 

Și atunci, în perioada imediat următoare se vor reaproba acești indicatori tehnico-economici, astfel încât această licitație să fie susținută în parametri normali, să vină companii care să poată realiza această investiție”, a declarat, joi, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, după semnarea contractului pentru metroul din Cluj la Primăria Cluj-Napoca. 


Pentru tronsonul 1 al centurii, 29 iunie este data finală pentru desemnarea câștigătorului. În cadrul acestei licitații, șase oferte au fost depuse de firme din Cluj și din Austria.

Licitațiile pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane au fost anulate vineri, 12 mai 2023, potrivit SEAP. Deși mai multe firme și-au arătat interesul pentru centura metropolitană a Clujului, pe tronsoanele 2 și 3 fiind înscrise 29 de firme, nu au fost depuse oferte până la termenul limită.


Pentru celelalte două tronsoane, licitația urmează să fie reluată. 

Primul tronson din centura metropolitană a Clujului a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție la finalul lunii ianuarie 2023.

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este o investiție estimată la circa 1 miliard de euro.

Evoluția lucrărilor pe Autostrada Transilvania

„Referitor la Autostrada Transilvania sper și sunt optimist, astfel încât în săptămânile viitoare toate cele trei porțiuni care în acest moment sunt blocate, să intre pe un făgaș normal, care să aibă constructori desemnați și un orizont de timp care să ducă la execuția acestor lucrări.  

Fie că vorbim de Tunelul Meseș, fie că vorbim de Chibriș – Biharia, sau Suplacu-Chibriș, care chiar azi s-a de-suspendat”, a declarat Grindeanu, la Cluj. 

Pentru lotul Poarta Sălajului-Zalău-Nusfalău de pe A3, CNAIR a suspendat la începutul lunii mai licitația. Lotul cu tunelul Meseș este cel mai dificil segment al Autostrăzii Transilvania Cluj – Oradea. 

CITEȘTE ȘI:

Autostrada Transilvania. Lotul Chețani – Câmpia Turzii ar putea fi inaugurat până la finalul anului. Avans de 12% pentru finalizarea lucrărilor

„Acum, cea mai mare licitație, pe care o ține CNAIR în istorie, este cea legată de Tunelul Meseș, care va avea, sper că la jumătatea lunii iunie, termenul de depunere de ofertă. Deci se intră în perioada de evaluare și de desemnare a câștigătorului. 

Toate acestea au fost posibile pentru că am reușit să schimbăm cadrul legal. 

Sper ca anul acesta să fie redat circulației secțiunea Chețani-Câmpia Turzii, unde se lucrează foarte bine. 

Iar împreună cu celelalte trei loturi care vor avea în perioada următoare desemnați câștigătorii, zic eu că se închide toată discuția, importantă, știu acest lucru, pe celebra Autostradă Transilvania, care este de douăzeci de ani în lucru”, a declarat Sorin Grindeanu, la Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Contre în Consiliul local, pe tema centurii metropolitane. USR cere soluții pentru deblocarea proiectelor. Emil Boc: „Nu accept lecții de demagogie”

A fost semnat contractul pentru metroul din Cluj. Este cel mai mare proiect de infrastructura din ultimii 30 de ani.

Șase oferte pentru primul tronson al Centurii Metropolitane. Emil Boc: „E cel mai complex proiect din România”

Licitațiile pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane au fost anulate

Autostrada Transilvania. Lotul Chețani – Câmpia Turzii ar putea fi inaugurat până la finalul anului. Avans de 12% pentru finalizarea lucrărilor

Licitație suspendată pentru cel mai dificil lot al Autostrăzii Transilvania Cluj – Oradea

Ultimele Stiri
abonare newsletter