Administrație

2023 aduce 6 benzi între Cluj și Florești plus un pasaj peste DN1? Emil Boc: „În ianuarie, dăm drumul la licitația centurii metropolitane”

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri.

Emil Boc la inaugurarea Podului Porțelanului. Sursă foto Facebook Emil Boc Emil Boc la inaugurarea Podului Porțelanului. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca etapa II să fie și conexiunea cu Autostrada Transilvania.


Primarul Emil Boc spune că în luna ianuarie se va da drumul la licitația ce vizează primul tronson din centura metropolitană.

 „Am semnat în 13 decembrie acordul cu Ministerul Transporturilor în vederea implementării proiectului centurii metropolitane a Clujului, un proiect de 1,5 miliarde de euro și care, repet, duce Clujul la un alt nivel din perspectiva infrastructurii. Acum, prin acest acord de parteneriat, primăria, împreună cu celelate localități limitrofe, și-a luat responsabilitatea implementării proiectului cu finanțarea asigurată din Programul Operațional de Transport aprobat deja de către Comisia Europeană. În consecință, acum se lucrează la pregătirea licitației vor fi mai multe tronsoane de licitație conform celor decise de specialiști, și sper ca, deja, în luna ianuarie, primul tronson, cel care va viza inclusiv conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență și intrarea dinspre Florești în Cluj, inclusiv lărgirea DN1, cu pasajul peste DN1, acest prim tronson să fie realizat prin licitația care va fi declanșată la începutul anului viitor, după care și celelalte tronsoane, evident, vor fi scoase la licitație conform procedurilor legale”, a spus primarul Emil Boc.


Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). 

Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km. și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură. 


„Primul lot care va intra în lucru e direct legat de Spitalul Regional de Urgență. Etapa 1 începe cu Floreștiul și începe de la nodul 5 de centură care asigură legătura cu Baciu care ne va permite să descongestionăm Tăietura Turcului și Grigorescu cu acel drum (centura Florești – Donath – n.r). Următorul nod e numărul 6 care e practic în zona Muzeului Apei/Cora. Venim cu un pasaj suprateran peste DN1 și mergem la nodul 7 care este capătul Mănășturului-Grigore Alexandrescu. Această structură ne asigură conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență. În această etapă vom avea de a face cu extinderea DN 1, 4 benzi de circulație în prezent, vom avea 6 benzi de circulație. Din cele 6 benzi care vor fi, patru vor fi pentru circulație și 2 pentru transportul în comun si salvare/pompieri. Vom avea o bandă dedicată pentru transportul în comun și pompieri/salvare. Plus pistă de bicicletă de 3 metri”, preciza în luna noiembrie Emil Boc.

De asemenea, tot anul viitor ar urma să înceapă lucrările și la conectarea Clujului de autostradă.


„Și conectarea Clujului la autostradă va parcurge în luna ianuarie procedura de demarare a licitației, adică va fi scos la licitație, fiind aprobate în Guvern procedurile care vizează exproprierea, cuantumul acestora, exproprierile propriu-zise, aprobarea în comisiile de specialitate ale CNAIR a detaliilor tehnice ale construcției”, a precizat Boc, marți, în debutul ședinței de Consiliu Local.

CITEȘTE ȘI:

Licitația pentru Centura Metropolitană, lansată în prima parte din 2023. Tarcea: „Primul proiect din România în care se plantează dublu, față de suprafața care se taie”

Cum va schimba centura metropolitană traficul? 6 benzi Florești – Cluj, 4 benzi pe Bulevardul Muncii. Primarul Emil Boc: „E un moment istoric”

Pas înainte pentru Centura Metropolitană! Proiectul centurii ajunge pe masa Guvernului

Ultimele Stiri
abonare newsletter