Administrație

Bihorul depășește Clujul la selectarea colectivă a deșeurilor. Cum învață bihorenii să arunce corect gunoiul, de pe telefonul mobil?

Selectare inteligentă a deșeurilor, în Bihor, pentru tot românul. Cetățenii vor fi informați, prin intermediul unei aplicații mobile, cum să selecteze deșeurile pe fracții, ce pot face cu deșeurile voluminoase ori când vor fi ridicate gunoaiele de la poartă.

Managementul deșeurilor în Bihor, printr o aplicatie mobilă, din 2023/FOTO: ecolectbihor.ro Managementul deșeurilor în Bihor, printr o aplicatie mobilă, din 2023/FOTO: ecolectbihor.ro

 

 


Cartea digitală a deșeurilor 

 

Sortarea inteligentă a deșeurilor în Bihor ajunge la firul ierbii, printr-o aplicație mobilă, de anul viitor.


Asociația care răspunde de managementul salubrității din Bihor, a lansat, luni, un proiect finanțat cu fonduri europene prin care pregătește o aplicație pentru telefoane și tablete dedicată, de tip „Wastebook” (Cartea deșeurilor). În același proiect, angajații primăriilor din Bihor vor fi instruiți pe problema gestionării deșeurilor, semnalează publicația locală ebihoreanul.ro

Aplicația le va permite bihorenilor consultarea graficului de colectare a deșeurilor, familiarizarea cu regulile colectării separate ori vor putea găsi informații despre un produs pe care nu știu unde să-l arunce. 


Spre exemplu, cetățenii vor afla ce e de făcut cu o periuță de dinți uzată, printr-un simplu search în aplicație și vor primi detalii concrete despre locul unde trebuie depozitat un anumit produs.

Aceeași aplicație digitală va permite raportarea deșeurilor aruncate clandestin, sesizări la care primăriile pe raza cărora sunt stocate deșeurile vor reacționa. În plus, cetățenii vor afla cum pot scăpa de deșeurile pe care operatorii de salubritate nu le ridică de la poartă (cum sunt cele periculoase ori voluminoase), dar și să anunțe dacă au de oferit anumite obiecte în stare de funcționare, precum ar fi un corp de mobilier sau ferestrele înlocuite, demers prin care se urmărește reducerea risipei. Astfel, autoritățile vor încuraja cetățenii să refolosească obiectele cât mai mult cu putință, înainte să le abandoneze.


„E un proiect prin care ne propunem să consolidăm parteneriatul social care s-a născut în județul Bihor și care urmărește gestionarea eficientă a deșeurilor, un parteneriat social format din Ecolect, operatori de salubritate, toate UAT-urile din județul Bihor și cetățenii, care sunt beneficiarii acestui sistem de salubritate.

Ne-am propus ca în cadrul acestui proiect să îmbunătățim capacitatea de gestionare a deșeurilor în județul nostru prin dezvoltarea unei aplicații integrate de management al deșeurilor”, a declarat președintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, în cadrul conferinței de lansare a proiectului european.


Proiectul în valoare de 407.000 lei este finanțar prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Acesta va include și instruirea personalului din primăriile județului Bihor în managementul deșeurilor.

Problema deșeurilor în Cluj

Începând cu Iulie 2019, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, selectarea colectivă a deșeurilor, pe patru fracții, a devenit literă de lege prin intermediul unui proiect de hotărâre. 

Autoritățile au desfășurat un proiect amplu de montare a unor platforme subterane de deșeuri pe fracții în cartierele orașului. 

Tot din 2019, clujenii pot urmări traseul mașinilor de gunoi. 

Oricum, tema educației privind managementul deșeurilor înregistrează lacune considerabile în municipiul Cluj-Napoca. 

În primăvara acestui an, administrația locală căuta soluții inovatoare pentru ecologizarea rampei temporare de la Pata Rât, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, astfel încât să nu fie nevoie ca tonele de gunoaie care s-au strâns aici în ultimii ani să fie mutate la CMID, odată cu deschiderea totală a centrului. 

Temerea administrației locale este că, dacă munții de gunoaie ar fi mutați în celula de depozitare de la CMID, aceasta s-ar umple prea repede.

De altfel, Clujul a transferat anual cantități însemnate de gunoaie către stațiile de prelucrare din țară, precum cele din Aleșd, Deva, Hoghitz sau Câmpulung.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii pot monitoriza traseul mașinilor de gunoi. Emil Boc: „Nu cred că mai trebuie să facem curățenie cu măturoiul!”

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

Ultimele Stiri
abonare newsletter