Administrație

Gunoiul de la Pata Rât nu va mai fi transferat în CMID. Primăria caută soluții inovatoare ca să neutralizeze rampa

Primăria Cluj-Napoca vrea să nu mai transfere gunoaiele de la Pata Rât la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), ci să găsească soluții alternative pentru ecologizarea rampei temporare a RAPD.

Foto: Facebook/ Cătălin Sălăgean Foto: Facebook/ Cătălin Sălăgean

 

 


Administrația locală caută soluții inovatoare pentru ecologizarea rampei temporare de la Pata Rât, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, în așa fel încât să nu fie nevoie ca tonele de gunoaie care s-au strâns aici în ultimii ani să fie mutate la CMID, odată cu deschiderea totală a centrului. Temerea administrației locale este că, dacă munții de gunoaie ar fi mutați în celula de depozitare de la CMID, aceasta s-ar umple prea repede.

 


În acest sens, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat joi proiectul de hotărâre ce prevede depunerea pentru finanțare din fonduri norvegiene a proiectului „Rampă temporară dezafectată, comunitate clujeană protejată” (RTD-CCP) în cadrul Programului RO-Mediu Apel de proiecte „Măsuri de reducere a contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare”. Proiectul a trecut cu 20 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și patru abțineri.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Proiectul prevede accesarea de fonduri norvegiene, printr-un proiect de 2,5 milioane de euro, pentru a finanța o soluție inovativă pentru neutralizarea rampei temporare de gunoi de la Pata Rât. Practic, după dare în exploatare a celulei de depozitare de la CMID, nu se va mai putea depozita gunoi la rampa temporară, iar primăria are obligația ca, în doi ani, locația să fie adusă la situația inițială. 


„Este vorba de posibilitatea de a accesa fonduri norvegiene, până la 2 milioane de euro, astfel încât deșeurile din rampa temporară pe care o avem acolo astăzi, după ce se va deschide CMID-ul, să nu fie transferate acolo toate deșeurile, pentru că dacă s-ar transfera, imediat s-ar umple celula care este gata și am avea din nou o problemă a deșeurilor, ci de a găsi o soluție inovativă, modernă, în concordanță cu tehnologia existent și avizată de autoritățile statului român astfel încât acea rampă să fie adusă practic la situația inițială prin alte proceduri și să se facă diminuarea la maxim a cantității care, eventual, ar mai trebui să fie dusă în centru.

Astăzi, pe autorizația de mediu, când este deschis CMID-ul oficial, cu toate valențele lui, noi nu mai putem să depunem nici un milimetru de gunoi la rampa temporară. Avem obligația ca într-un interval de doi ani, să transferăm tot ce este acolo în CMID. Dacă acest lucru s-ar face, având în vedere cantitățile mari de gunoaie, s-ar umple mult mai repede decât este estimat prima celulă din CMID care este creată pentru tot județul, nu doar pentru municipiu. Pentru a evita umplerea primei celule de la CMID, trebuie găsite soluții alternative astfel încât ceea ce există acolo să fie eliminat conform procedurilor legale de mediu și prin tehnologie avansată, într-un timp rezonabil, fără a afecta noul CMID. De aceea, acest proiect oferă o soluție de finanțare pentru a găsi o soluție inovativă, oricare va fi avizată de mediu, astfel încât să nu umplem nou celulă de la CMID cu vechile deșeuri din rampa temporară”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local.


În prezent, rampa temporară funcționează sub condiționări privind capacitate maximă care nu poate fi depășită. De aceea, municipalitatea alocă fonduri anual pentru a susține Regia Autonomă a Domeniului Public să mute deșeurile în alte județe, pentru ca această rampă să nu ajungă la capacitate maximă.

Soluția inovatoare, mai ieftină decât transferul

Potrivit proiectului de hotărâre, obiectivul proiectului este implementarea unei soluții inovatoare prietenoasă cu mediul, care să conducă la reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozitul municipal temporar. Astfel, această variantă a fost analizată în comparație cu evacuarea de pe amplasament și stocarea deșeurilor în celula CMID, așa cumprevede autorizația de mediu. Astfel, a reieșit că relocarea deșeurilor ar impune un cost 59.920.610 lei - circa 12,1 milioane de euro, în timp ce impleentarea unei soluții prietenoase cu mediul ar costa doar 8.634.085,5 lei - circa 1,7 milioane de euro.


„Prin acest proiect pilot, se va aplica o soluție inovatoare de tratare a deșeurilor stocate temporar, cu respectarea principiului «Do No Significant Harm» conform Regulamentului UE 2020/825 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Amintim că, în 2020, odată cu darea în administrare temporară a primei celule CMID, Primăria a încercat să mute o parte din deșeurile de la rampă, însă plângerile clujenilor legat de mirosul urât care s-a propagat peste oraș i-a determinat să întrerupă demersul.

CITEȘTE ȘI:

Stadiul LA ZI a celor mai importante lucrări din Cluj-Napoca. Când se vor finaliza centura metropolitană, pasajul de la Tăietura Turcului sau parcurile Clujului?

Ultimele Stiri
abonare newsletter