Administrație

920 de milioane de euro pentru Centura Metropolitană care include și 5 tuneluri

Ministerul Transporturilor a publicat indicatorii tehnico-economici pentru Centura Metropolitană Cluj-Napoca, o investiție estimată la 920 de milioane de Euro care va fi realizată în 2 etape.

 

Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″ va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). 


Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană, scrie economedia.ro.

Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km. și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură. În iunie, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă îl acuza pe primarul Emil Boc că a întârziat etapa de proiectare.


În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca etapa II să fie și conexiunea cu Autostrada Transilvania. Profilul șoselei la racordările cu DN 1 și DN 1 C este de Drum Național cu o bandă/ sens, dar la intersecțiile cu nodurile rutiere platforma se lărgește la două benzi/ sens, banda suplimentară fiind pentru accelerare/ decelerare. Lățimea platformei drumului în cale curentă este de 23 metri, profil de drum expres, 2X7 metri, o zonă mediană de 4 metri cu benzi de ghidaj și parapete de protecție, iar lățimea acostamentelor este de 5 metri (2X2,5 metri).

„Ȋn prezent traficul local şi de tranzit se desfăşoară prin interiorul municipiului Cluj-Napoca care este tranzitat de patru drumuri naţionale DN 1, DN 1C, DN 1F, DN 1N şi DN 15, acestea având funcţiuni de străzi şi bulevarde, cu multe intersecţii, traficul fiind des fracţionat şi îngreunat producându-se frecvente ambuteiaje, factori generatori de poluare fonică şi emisii de noxe în zona urbană. Ȋn zona municipală şi a localităţilor periurbane au loc dezvoltări socio–economice, industriale şi construcţii de tipul ansamblurilor de locuinţe. Traseul va realiza o conexiune a autostrăzii Transilvania cu drumurile naţionale din zona de referinţă, a cartierelor rezidenţiale intens populate, a aeroportului internaţional Avram Iancu dar şi legăturile de acces spre viitorul spital regional de urgenţă şi spitalul pediatric monobloc.


Datorită valorii semnificative a investiţiei, pentru implementarea acestui obiectiv este propusă o promovare etapizată,  în doua faze, respectiv:

Faza I – Centura Metropolitană TR 35, Sector cuprins între km 14+747 (nod 5) şi km 38+418 (nod 18) în lungime de 23,67 km şi Drumuri de legătură în lungime de 19,16 km. Ȋn cadrul  Fazei I se consideră oportună asigurarea conectivității directe spre Spitalul Regional de Urgenţă, Spitalul Pediatric Monobloc, cât şi legătura cu DN 1N care reprezintă Varianta de ocolire Cluj Est (VOCE), prin nodul 18 (Apahida/DN 1N), ce prevede realizarea podului peste canalul Someş, soluţie ce permite extinderea pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, considerate ca obiective de importanţă strategică regională.


Faza II – Centura Metrpolitană TR 35, Sector cuprins între km 0+000 (intersecţia cu DN 1-Gilău) – km 14+747 (nod 5 Floreşti) şi sector cuprins între km 38+418 (nod 18)- km 42+130 (nod 20) în lungime de 18,46 km, împreună cu Drumuri de legătură în lungime de 13,17 km.  Ȋn cadrul Fazei II se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania”, se arată în nota de fundamentare.

Traseul Centurii Metropolitane 

Traseul Centurii Metropolitane TR 35 se desprinde din Drumul Național DN 1 la km 498+390, la limita dintre comunele Căpușu Mare și Gilău. Intersecția cu DN 1 se realizează prin prevederea unui nod rutier nr. 1. La km 0+800 trece pe malul stâng al pârâului Căpuș se desfăşoară la baza dealurilor, pe teritoriul comunei Gilău în zona intersectării cu Autostrada Transilvania A3 și cu DN 1. Traseul continuă în comuna Florești, predominant la nordul localității, inițial pe malul stâng față de canalul Hidroelectrica, râul Someșul Mic, iar apoi pe malul drept.


La Barajul Florești traseul trece din nou pe malul stâng al canalului Someșul Mic.  În Cluj-Napoca, traseul trece prin partea sudică a intravilanului (direcție vest-est, Mănăștur-Bucium și Someșeni-Selgros), nod Cora, Pădurea Mănășturului. În continuare se îndreaptă spre „Pădurea Făgetului” până la intersecția cu DN 1 în localitatea Feleac. Traseul trece la limita nordică a extravilanului, în zona străzii Calea Turzii. Pe acest sector au fost prevăzute 2 tuneluri. În Apahida, traseul se află la nord-vest față de intravilan, pe tronsonul Variantei de ocolire Cluj Est – Apahida-Vâlcele (DN 1 N) și continuă spre est până la intersecția cu drumul DN 1C (zona Câmpenești).

Unde sunt prevăzute cele 5 tuneluri: 

• Tunelul 1 amplasat pe Centura TR 35 – zona Pădurea Făget / Sf. Ion, la km 19+684.97, cu lungimea L= 490 m. Acesta se va realiza în sistem cut&cover;

• Tunelul 2 amplasat pe Centura TR 35 – zona Pădurea Făget / Mănăştur –fir dreapta la km 21+119.37, cu lungimea L= 370 m;

• Tunelul 3 amplasat pe Centura TR 35– zona Pădurea Făget / Mănăştur – fir stânga la km 21+120.22,  cu lungimea L= 363 m;

• Tunelul 4, amplasat pe drum de legătură B3 Florești – Baciu – zona Pădurea Hoia, km 1+592, cu lungimea  L=450 m;

• Tunelul 5 amplasat pe drum de legatura B3 Florești – Baciu – zona Padurea Hoia, la km 4+330, cu lungimea L=310 m. Tunelurile 2, 3, 4, 5 sunt preconizate a se realiza în sistem de galerie cu sprijiniri, prin forare subterană.

Indicatorii tehnico-economici urmează să fie aprobați de Guvern, iar ulterior va fi lansată și licitația pentru execuție.

CITEȘTE ȘI:

Boc și centura metropolitană. „Evident că se va face. Puteam trăi liniștit să nu-mi cadă părul și să mă enervez sau să mă agit”

Nicio ședință fără ceartă pe centura metropolitană. Emil Boc: „Oriunde Drulă atinge Clujul, otrăvește. Acest domn nu iubește Clujul”

Ce se mai „aude” de centura metropolitană? Toate avizele au fost obținute. Boc: „Toate aceste investiții vor duce Clujul la un alt nivel”

Ultimele Stiri
abonare newsletter