Administrație

Sunt sau nu suspendate autorizațiile de construire pe Constantin Brâncuși? Alte două blocuri a câte 5 etaje „răsar” în zonă

Două blocuri a câte cinci etaje plus un etaj retras se vor construi pe strada Constantin Brâncuși, acolo unde primarul Emil Boc spunea că autorizațiile de construire au fost suspendate. Pentru a primi undă verde de la primărie, cei care vor să construiască trebuie să cedeze gratuit o bucată de teren pentru lărgirea străzii.

 

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 7 octombrie sunt nu mai puțin de 5 proiecte de hotărâri care prevăd ridicarea a cinci blocuri a câte 5 etaje în diferite zone din Cluj-Napoca. Două sunt pe strada Constantin Brâncuși, cea despre care, în luna agust, primarul Emil Boc spunea așa:


„Am decis din februarie suspendarea oricăror autorizații pentru strada Brâncuși. Pentru că, într-adevăr, nu se poate continua. Toți mă critică în orașul acesta că de ce nu las să se supraaglomereze. De ce nu las în Borhanci, de ce nu las pe Brâncuși, de ce nu las pe Tăietura Turcului. Pentru că sunt responsabil cu acest oraș. Și trebuie cineva să-și asume responsabilitatea și să aibă curajul să zică «nu, până aici, stop». Întâi facem infrastructură și apoi continuăm dezvoltarea. Fără infrastructură nu se poate construi un oraș modern, civilizat (…) Eu îi înțeleg și pe oamenii de afaceri, le-am zis și lor aceeași unitate de măsură pentru toți. În locuri unde se poate dezvolta echilibrat, ne dezvoltăm, în locuri în care nu avem infrastructură sau nu e gata pasajul Tăietura Turcului, nu e gata partea de centură, nu e gata nu știu care obiectiv de investiții, gradăm investiția. După 2026 puteți face locuire”, a precizat Emil Boc.

Strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca, zonă care a devenit extrem de aglomerată, a ajuns la o suportabilitate de 110%, din punct de vedere al construcțiilor, mai spune primarul Emil Boc. Potrivit edilului, în zonă nu se va mai construi până nu se va realiza centura metropolitan.


Cine construiește pe Brâncuși

O firmă și două personae fizice au cerut consilierilor locali să le aprobe planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru costruire imobil cu funcțiuni mixte S+P+5E+R pe strada Constantin Brâncuși nr. 80, respectiv 111-113.

Parcela care face obiectul PUD de la numărul 80 este în suprafață de 892 mp este, este situată pe frontul sud-vestic al străzii Constantin Brâncuși, fiind delimitată de parcele cu fond costruit în partea sud-estică, nord-vestică și sud-vestică. Prin PUD se propune construirea unui imobil cu funcțiune mixtă (locuire, comerț); amplasarea clădirii: în aliniament, în front continuu închis; retragere față de limita posterioară: minim 30 m; staționarea vehiculelor (auto, velo): în interiorul parcelei, locuri de parcare auto și velo amenajate la sol și la subsol în spații specializate


„Suprafața de teren necesară lărgirii și modernizării străzii Constantin Brâncuși va fi dezmembrată din parcela inițială și înscrisă în CF cu destinația de drum anterior emiterii autorizației de construire pe parcelă. Aceasta va fi adusă la aceeași îmbrăcăminte rutieră ca strada C-tin Brâncuși și va fi transferată cu titlu gratuit în domeniul public anterior recepției construcției propuse. Pe spațiul verde organizat la sol sunt prevăzuți un număr de minim 5 arbori”, se arată în documente.

Vecin: „Un apartament trebuie să fie al nostru”

În ceea ce privește blocul de la numerele 111-113, beneficiară este S.C. Transilvania Construct Invest S.R.L. Aici, vecinii s-au opus proiectului.


Potrivit documentelor se propune desființarea fondului construit existent și construirea unui imobil cu funcțiune mixtă (locuire, comerț), precum și amenajarea incintei. Amplasarea clădrii pe parcelă: în aliniament, în front continuu închis, pe o adâncime de 18 metri; retragere față de limita posterioară: minim 24 metri; staționarea vehiculelor: în interiorul parcelei, locuri de parcare auto și velo amenajate la sol și la subsol

„Suprafața de teren necesară lărgirii și modernizării străzii Constantin Brâncuși va fi dezmembrată din parcela inițială și înscrisă în CF cu destinația de drum anterior emiterii autorizației de construire pe parcelă, iar până la recepția construcției va fi adusă la aceeași îmbrăcăminte rutieră ca strada C-tin Brâncuși și va fi transferată în domeniul public cu titlu gratuit. Pe spațiul verde organizat la sol vor fi plantați cel puțin 10 arbori. Punctul gospodăresc de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții îngropat  va avea o suprafață minima de 10 metri și va fi prevăzută cu rigolă de scurgere”, spune Primăria.


Vecinii s-au opus proiectului.

„Categoric nu suntem de acord cu construirea acestor betoane oribile și sumbre și să ne fie invadat spațiul personal, intimitatea, peisajul și bucățica noastră de cer. Un apartament din acest bloc trebuie să fie al nostru sau să primim altfel de despăgubire ca să fim chit (…) nu vrem blocuri înalte între case. Propunem construirea acestor blocuri cu o înălțime de doar 2-3 etaje”, au transmis aceștia.

Președintele Organizației de Femei a PNL CLuj-Napoca construiește un bloc de 5 etaje

Alte proiecte pe ordinea de zi care prevăd ridicarea unor blocuri cu 5 etaje sunt:

  • P.U.D. – Construire imobil mixt (birouri, spații de servicii), S+P+5E, Calea Baciului nr. 117 provizoriu; beneficiare: S.C. Baratech Service S.R.L. și Unicool Instalații Frig S.R.L. 
  • P.U.D. – Construire imobil mixt, S+P+5E+R, str. Callatis nr. 23; beneficiară: Stoica Alexandra-Vasilica, președintele Organizației de Femei a PNL Cluj-Napoca
  • P.U.D. Construire imobil cu funcțiuni mixte – 2S+P+5E+R, amenajări exterioare, str. Câmpina nr. 11-13; beneficiare: Societatea Bea&Magda S.R.L. și S.C. Quadral Internațional Impex S.R.L.

CITEȘTE ȘI:

Autorizații de construire suspendate pe Brâncuși. Boc: „Cineva trebuie să aibă curajul să zică «nu, până aici, stop»”

Stop autorizații de construire în Borhanci

Primăria Cluj-Napoca vrea să revoluționeze achizițiile publice. Emil Boc: „Intrăm și noi în rând cu lumea europeană”

abonare newsletter