Actualitate

Centrul de Transplant, avizat în Comisia de Urbanism. Sens giratoriu, transport în comun și posibile exproprieri

Centrul Integrat de Transplant ce urmează a fi construit pe strada Victor Babeș a primit undă verde în Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.

 

 


Centrul Integrat de Transplant va fi construit pe strada Victor Babeș pe un teren al Consiliului Județean Cluj, lăsat în paragină de ani buni. În urmă cu circa 15 ani, aici trebuia să se construiască un centru comercial, „Akademia Shopping”, o clădire cu 2-4 nivele subterane, parter și 2 etaje. Proiectul a fost „abandonat” în 2008, odată cu venirea crizei financiare, iar de atunci, terenul a stat nefolosit.

 


Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca a avizat favorabil astăzi planul urbanistic zonal (PUZ) aferent proiectului de amenajare ansamblul Clinicilor universitare și dezvoltare Centru Integrat de Transplant. Potrivit proiectului prezentat de echipa de arhitecți care au câștigat concursul internațional de soluții pentru proiectarea spitalului, spaniolii de la PINEARQ SLP, în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare SRL, spitalul va avea în total 321 de paturi, din care un număr de 305 paturi sunt pentru spitalizare și 16 paturi, pentru tratamente scurte.

Clădirea este prevăzută, de asemenea, cu o parcare cu 166 de locuri pentru mașini și 22 de locuri pentru biciclete, prevăzută la subsol, dar și cu heliport pe acoperiș.


Intersecția cu cinci străzi „va respira”

Planul urbanistic zonal aprobat astăzi în comisie a adus în discuție intersecția problematică aflată în apropierea parcelei studiate, care momentan îngreunează traficul în zonă și favorizează crearea accidentelor rutiere. Este vorba despre intersecția străzilor Victor Babeș, Ion Creangă, Louis Pasteur, Gheorghe Marinescu și Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Aici, proiectanții au propus realizarea unui sens giratoriu pentru fluidizarea circulației și facilitarea acceselor la viitorul centru medial, care se va face din strada Victor Babeș atât pentru ambulanțe, cât și pentru mașini. Accesul pietonal se va putea realiza inclusiv de pe strada B. P. Hasdeu și Aleea Studenților, pe latura sudică.


Ar putea fi introduse mijloace de transport în comun

De asemenea, membrii comisiei de urbanism au propus introducerea unor mijloace de transport în comun în zonă, ținând cont de densitatea clinicilor și a facilităților studențești din zonă. Mirela Mărincean, șefa serviciului circulație din cadrul primăriei, a declarat că în prezent, singurul mijloc de transport în comun este un microbuz destinat bolnavilor, care ajunge pe străzile Ion Creangă, Louis Pasteur - la Spitalul de Boli Infecțioase și coboară pe strada Victor Babeș.

S-a propus ca, în viitor, să fie introdus un autobuz în zonă, cu o posibilă stație de transport în comun în spațiul aflat la intersecția străzilor Ion Creangă și Victor Babeș, care în prezent are destinația de parcare. Discuțiile privind acest subiect vor fi reluată însă în ședința comisiei de circulație.


Posibile exproprieri în viitor

Arhitectul Vlad Negru, membru al comisiei CTATU, a adus în discuție „insula” reprezentată de câteva clădiri aflate pe colț, la intersecția dintre Victor Babeș și B. P. Hasdeu, în care funcționează în prezent un restaurant, o cafenea și niște magazine. Arhitectul a propus ca, în viitor, să fie luată în considerare o posibilă expropriere a „insulei”, singura din cvartal care nu aparține consiliului județean, astfel încât dezvoltarea pe acest perimetru să se realizeze unitar cu proiectul de centru medical.

Mai mult, un alt membru al comisiei a afirmat că o clădire dintre acestea este scoasă la vânzare, arhitectul județului Cluj, Claudiu Salanță, afirmând că forul județean intenționează să își exercite dreptul de preemțiune în acest caz. Și arhitectul general al municipiului Cluj-Napoca a afirmat că o viitoare schimbare a funcțiunii terenului respectiv și expropriere ar fi oportună.

„E un nou pas înainte pe care l-am făcut în proiectul de edificare a acestui obiectiv medical ultramodern, de importanță deosebită pentru județul Cluj și pentru întreaga Românie. Vom menține un ritm alert al demersurilor procedurale, tocmai pentru că ne dorim ca acesta să devină realitate cât mai curând. După aprobarea P.U.Z.-ului în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, vom elabora studiul de fezabilitate și proiectul tehnic”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Unic în România și în Europa de sud-est, Centrul Integrat de Transplant va fi construit pe un teren în suprafață totală de peste 74.000 mp și va avea un regim de înălțime 4S + P + 5E + Et.

Din punct de vedere funcțional, subsolul edificiului medical va fi alocat celor 12 săli de operație și chirurgie, la care se vor adăuga zonele de Imagistică și UPU, respectiv laboratoare. Parterul va găzdui, alături de unitatea de transfuzii și recoltare sânge, cabinete medicale și săli de cercetare. Etajul 1 va fi destinat zonei A.T.I. în timp ce la etajele 2-5 vor fi amenajate saloanele destinate spitalizării pacienților, departajat pe cele patru categorii de organe. Etajul tehnic va găzdui heliportul și terasa tehnică.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc, despre Hotelul Cristian: „E o utilizare abuzivă a domeniului public. Instanță va descâlci problema”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter