Actualitate

Se scumpesc parcările din centrul Clujului. Boc: „Țineți minte când veneau băieții la terasă, își lăsau merțanele și îi durea în cot?”

Prețurile la locurile de parcare din zona ultracentrală a orașului vor crește de anul acesta. Tarife mai mari și în cartiere.

 

 


Clujenii vor plăti mai mult pentru a-și lăsa mașinile în centrul orașului. Tarifele pentru parcare din zonele I și II vor fi majorate cu valori cuprinse între 25-50% din tarifele actuale. Acestea nu au mai fost majorate din 2017.

 


Primarul Emil Boc a declarat că prin creșterea tarifelor, administrația își propune să descurajeze staționarea mașinilor în parcările din centrul orașului pentru o perioadă mai lungă.

„Prețurile cresc cu rata inflației, nu sunt creșteri care să pună în pericol. E adevărat că pe zona ultracentrală - din dorința de a avea locuri libere de parcare, nu să vină cineva să își lase mașina toată ziua în centru, pentru banii de o țigară - atunci avem un tarif mai ridicat. Poți lăsa mașina o oră, două, dar dacă vrei să stai mai mult, se simte. Țineți minte când veneau băieții la terasă, își lăsau merțanele și îi durea în cot? Nu se face așa, nicăieri în lume nu se face în zona centrală așa, să îți lași mașina cu orele”, a declarat edilul la un post local de radio.


Tarifele aferente abonamentelor pentru locurile de parcare din cartiere vor crește și ele cu 3,8%, valoare aferentă ratei inflației pe 2020.

Clujenii, chemați la dezbaterea privind tarifele de parcare

Luni, 25 ianuarie 2021, ora 16:00, va avea loc dezbaterea publică online pe marginea proiectului de hotărâre vizând aprobarea Regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare, garaje și copertine, aflate în administrarea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor.


Proiectul supus dezbaterii publice s-a aflat în procedura de consultare publică în perioada 29 decembrie 2020 - 14 ianuarie 2021.

Documentele supuse dezbaterii publice pot fi consultate AICI.


Cei care doresc să participe la această dezbatere pot să o facă potrivit procedurii de dezbatere publică în vederea elaborării și adoptării actelor administrative cu caracter normativ, disponibilă la acest link.

Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței. Cetățenii care s-au înscris în aceste condiții, vor primi un link prin e-mail, prin care se vor putea conecta la dezbaterea publică și vor putea lua cuvântul.

Dezbaterea publică va fi transmisă live pe pagina de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și pe canalul YouTube al Municipiului Cluj-Napoca.

Cât vor costa parcările din 2021?

Taxa pentru ocuparea temporară a locurilor publice

Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală:

- Persoane fizice – 79 lei/an
- Persoane juridice – 555 lei/an

Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:

- Persoane fizice – 66 lei /an
- Persoane juridice – 234 lei /an

Pentru parcări, copertine și garaje cu contracte, situate în cartierele din Cluj-Napoca

- Persoane fizice – 52 de lei/an
- Persoane juridice – 208 lei/an

Abonamente anuale parkinguri pentru riverani (cu excepția parkingului Moților și a locurilor de parcare cu ora, unde abonamentele nu sunt valabile)

Abonamente pentru persoane fizice – riverani – 115 lei/an

Abonamente pentru persoane juridice – 872 lei/an

Abonamente pentru persoane fizice riverani – terasă – 68 lei /an

Abonamente pentru persoane juridice - terasă – 234 lei /an

Abonament de parcare pentru motociclete, mopede și biciclete – 52 lei/an

Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1

Abonamente pentru riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună

Taxă rezervare de loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol – 312 lei/lună/loc

Abonamente lunare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 2

Persoane fizice – 104 lei/lună
Persoane juridice – 146 lei/lună

Abonamete riverani persoane fizice (maxim 2 abonamente pe unitate locativă) – 26 lei/lună

Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre

- 30 minute zona I – 4 lei
- 1 oră zona I – 8 lei
- 2 ore zona I – 16 lei


- 1 oră zona II – 3 lei
- 2 ore zona II – 6 lei
- 4 ore zona II – 12 lei

- Pierdere card/tichet – 104 lei/zi

VEZI AICI LISTA INTEGRALĂ A NOILOR TARIFE!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter